Боил Банов: Ключът за музейните експонати е в дигитализацията

Каквито и законови мерки да предприемем, ключът е в дигитализацията, заснемането и качването на музейни експонати на дигитални носители, което да улесни работата на всички, които имат отношение. Каквото и да предлагаме, криминалното деяние си остава криминално. Винаги ще има такива, не само в музея в Бяла. Проверяваме всеки сигнал. Ако можеше само по снимки да се опазва културно наследство, това означаваше, че по аукционните къщи щеше да има само регистрирани обекти и нищо нямаше да може да преминава през границите, а то не е така. Това каза в "Денят започва" министърът на културата Боил Банов по повод филма на Мария Чернева за най-големия музеен обир, който показва как е обран фондът на музея в Бяла.

от БНТ
преди 2 години
Чете се за: 01:12 мин.
Животът

Министър Банов коментира още, че всичко е въпрос на финансиране, по норвежка програма до момента над 2,5 млн. са дадени за 9 центъра, предстои ново подписване и инвестиране на още много пари. Търсят се още варианти за финансиране на дигитализация, в момента се планират други инвестиции и допълни, че в Пловдив може да се говори почти за 100% дигитализация,.

Боил Банов, министър на културата: Регионалните политики са ключови за развитието на всяко общество,както и за опазване на културно наследство. На място има кметове и общински съвети, които нямат отношение към музея. Това, че си позволяват години наред да не назначават директор на музея, е предпоставка за кражби и нещо още по-страшно. В по-голямата част от страната, в по-големите градове музеите се поддържат на сериозно ниво като инвентаризация, експонатите са дигитализирани в много голяма част, проблемът е ситуиран в по-малки населени места. Там става въпрос за липса или много малко посетители.
;

Културният министър коментира, че ключът към културната идентичност на нашата държава е културно наследство и съвременно изкуство.

Бои Банов, министър на културата: Важно е хората да се усетят,че има Председателство, приповдигнат дух и друга културна среда, да усетят града по друг начин.

По темата за рушащите сгради министърът заяви, че решенията са в държавна помощ за хората, които наистина са собственици на такива сгради и сериозен режим по мерки свързани с изземване в полза на държавата или общината за къщи, които не се стопанисват правилно. Културният министър потвърди, че подготвят законови промени, работят с Австрия,Франция и Германия и с техни специалисти за създаване на цели квартали, както е например женският пазар.

В студиото на БНТ Банов заяви, че идеята за културни ваучери е интересна, но към момента е неприложима. По думите му не може да се контролират парите за културни ваучери кой за какво ги харчи.

Боил Банов, министър на културата: Тези 200 лв. няма да ги направят нито по-богати,нито ще направим с тяхната психика на 18 год.

Накрая на разговора министърът изброи ключовите обекти, в които трябва да се инвестира - Филхармоничната зала в Пловдив,. Националната библиотека "Кирил и Методий". Той бе категоричен, че културният туризъм е най-ключовата ниша на България, която може да се развива.

Топ 24
Най-четени