НОВИНИ

Няма да се закриват клиники в болниците в Северозападна България

Няма да се закриват клиники и отделения в областните болници в Северозападна България. Това стана ясно след среща на здравния министър с директорите на болниците във Враца, Видин и Монтана. Набелязани са мерки за укрепване на съществуващите клиники. Нещо повече - във Враца се предвижда и разкриване на нови дейности.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов Екип на "По света и у нас"
20:52, 04.07.2019
Чете се за: 01:18 мин.
Още

Дълговете на врачанската болница са над 15 милиона лева. Почти целият ѝ приход е под запор от кредитори. Затова и заплатите на персонала се бавят.

д-р Бисер Тодоров - педиатър в МБАЛ "Христо Ботев", Враца: Всеки месец заплатите във врачанската болница се взимат с революция. За май не са получени. Обичайно не са получени.

Здравното министерство преговаря с всички банки за рефинансиране на задълженията.

Евгени Любенов - директор на МБАЛ "Христо Ботев", Враца: Вече да имаме единствено към банката нали ежемесечно плащане и това ще ни облекчи в много голяма степен.

До няколко месеца в болницата ще заработят още 2 клиники - за инвазивна кардиология и съдова хирургия.

Евгени Любенов - директор на МБАЛ "Христо Ботев", Враца: Около 30% ще се увеличи приходът на болницата с възникването на тези 2 структури.

С допълнителните приходи ще се увеличат заплатите. Търсели се и възможности за намиране на персонал и купуване на нова апаратура. Видинската болница няма финансови проблеми. Въпреки заканата на медицинските сестри, че ще подадат колективна оставка, увеличение на заплатите не се предвижда.

Цветан Василев - директор на МБАЛ "Света Петка", Видин: Ние като лечебно заведение не усвояваме целия бюджет, който ни е заложен, както от МЗ, така и от НЗОК.

Населението в района е застаряващо, а персоналът в болницата не достига.

Капка Тошева, лаборант: Една сестра, една лаборантка върши работата точно на още 2-3.
Албена Томова, лаборант МБАЛ "Света Петка", Видин: При нас няма подадена молба за работа от 25 години. Няма желаещи.
Капка Тошева, лаборант: Моята заплата е 580 лева. Не е въпросът само заплатата. Апаратура да бъде закупена по-хубава. Тя ще бъде в полза на хората.

Директорът на болницата обещава нова апаратура и ремонти с пари от здравното министерство. Заплатите щели да се увеличат, когато болницата привлече повече пациенти.

Цветан Василев - директор на МБАЛ "Света Петка", Видин: Достатъчно е да не ги връщаме, достатъчно е да се държим добре с тях. И тогава нещата ще започнат да се получават.

В болницата в Монтана нямат финансови проблеми и недостиг на кадри.

Тодор Тодоров - директор на МБАЛ "Д-р Стамен Илиев" - Монтана: Завършваме полугодието на печалба, както и последните 5 години.

С колко ще се увеличат заплатите сега от 1 юли?

С между 80 и 100 лева, като аз съм направи едно увеличение в началото на годината.

Директорът каза, че се предвижда още едно увеличение на заплатите на есен или в началото на следващата година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гигантски графит е нарисуван в пловдивско училище
Гигантски графит е нарисуван в пловдивско училище
Плевенската кардиохирургия вече работи със Здравната каса
Плевенската кардиохирургия вече работи със Здравната каса