НОВИНИ

Борис Джонсън: Брекзит е огромна икономическа възможност

Брекзит е „огромна икономическа възможност“. Това обяви новият британски премиер Борис Джонсън, цитиран от АФП. По думите му разводът между Лондон и Брюксел е бил третиран от неговата предшественичка Тереза Мей като „неизбежно и неблагоприятно метеорологично явление“.

bnt avatar logo
от БГНЕС
15:22, 27.07.2019
Чете се за: 00:38 мин.
По света
борис джонсън брекзит огромна икономическа възможност

Джонсън направи изказването в Манчестър, където обеща нови инвестиции и ускоряване на преговорите за търговията в периода след излизането от ЕС и безмитни зони на пристанищата, за да се подпомогне икономиката на Обединеното кралство.

“Когато хората избраха да напуснем ЕС, те не просто гласуваха срещу Брюксел, те гласуваха също и срещи Лондон”, заяви британският премиер.

Джонсън обеща да даде повече правомощия на местните общности, както и да инвестира в инфраструктурата по време на речта си, фокусирана изцяло върху вътрешните проблеми на Великобритания.

„Да си върнем контрола не означава само Уестминстър да си върне суверенитета от ЕС. Това означава нашите градове и села да могат да се управляват сами“, категоричен беше Джонсън.

„Напускането на ЕС е огромна икономическа възможност да направим неща, които не са ни били позволявани от десетилетия“, допълни той.

На въпрос за възможността за предоговаряне на споразумението за Брекзит Джонсън беше категоричен, че има желание за разговори с европейските партньори, но само, ако предпазната клауза бъде премахната от сделката, сключена от Тереза Мей.

Мярката цели да подсигури безпрепятственото движение на стоки и хора след Брекзит между Северна Ирландия, която е в пределите на Обединеното кралство, и Република Ирландия, която остава членка на ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министерството на културата отлага събарянето на тютюнев склад в Пловдив
Министерството на културата отлага събарянето на тютюнев склад в Пловдив
Рибарица събра жители и гости за храмовия празник в църквата „Св. Пантелеймон
Рибарица събра жители и гости за храмовия празник в църквата „Св. Пантелеймон"