НОВИНИ

Брекзит е ключова тема от посещението на Борис Джонсън в Германия

За първото си посещение в чужбина в ролята си на премиер Борис Джонсън избра Германия. За втори път през последните три години канцлерът Ангела Меркел посрещна министър-председател на Великобритания. И въпреки уверенията на Лондон, че двамата лидери ще коментират много въпроси, е ясно, че основната тема на разговорите е Брекзит.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
15:58, 21.08.2019 (обновена)
Чете се за: 01:02 мин.
По света

Основното искане на британския премиер Борис Джонсън е ясно - преразглеждане на клаузата за предпазния механизъм за ирландската граница. И той го каза почти веднага след пристигането си в Берлин.

Борис Джонсън, министър-председател на Великобритания: Ще говорим по много теми - Русия, Иран, Китай, Хонг Конг и разбира се, Брекзит. Искам да съм напълно откровен с всичките ни германски приятели и с германското правителство - ние във Великобритания искаме сделка, ние търсим сделка. И мисля, че можем да получим такава. Но е ясно, че не можем да приемем така договореното споразумение. Но за нас е много важно предпазният механизъм да бъде изключен от документа.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Европейският съюз иска единна, последователна позиция - Великобритания трябва да изложи собствените си предложения. Работата ми като канцлер на Германия не е да разбирам всичко свързано с ирландската граница. Но е ясно, че искам да запазя целостта на единния пазар.

Меркел добави, че промяна в политическата декларация за развода би могла да реши проблема с предпазния механизъм.

Ясно е и, че по време на работната вечеря Меркел ще начертае германските червени линии, свързани с Брекзит. По-рано през деня тя каза, че ще направи всичко възможно заедно с Джонсън да намерят най-безболезнения вариант за развода между Лондон и Брюксел.

Според местни медии, германският бизнес вече иска финализиране на Брекзит, защото поредицата отлагания носят допълнителна несигурност, особено на фона на песимистичните икономически прогнози.

Единството и интересите на ЕС не бива да бъдат жертвани в името на сценария напускане на Великобритания "без сделка", колкото и болезнен да е той, смятат анализатори. Брюксел многократно изрази позицията си, че предоговаряне на Споразумението за Брекзит не е възможно, въпреки, опитите на Джонсън за обратното.

Утре Борис Джонсън заминава за Париж, където ще разговаря с президента Еманюел Макрон. През почивните дни ще участва и в срещата на Г-7 в Биариц, където ще разговаря и с други световни лидери.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фалшива бомбена заплаха евакуира служителите на БНТ
Фалшива бомбена заплаха евакуира служителите на БНТ
Стачката на пилотите на Райънеър се отлага
Стачката на пилотите на "Райънеър" се отлага