НОВИНИ

Борис Джонсън: Излизаме от ЕС на 31 октомври, каквото и да става

В дългоочаквана реч британският премиер Борис Джонсън остана твърдо на позицията, че страната му напуска Европейския съюз в края на месеца при всички случаи. Пред делегатите на конференцията на Консервативната партия в Манчестър Джонсън не очерта конкретни предложения за излизане от задънената улица и постигане на сделка с Евросъюза. Предложенията обаче са изпратени в Брюксел и се очаква отговорът на Евросъюза. Подробностите от Веселин Паунов - кореспондент на БНР в Лондон.

bnt avatar logo
от В. Паунов, кореспондент на БНР
18:21, 02.10.2019
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Делегатите на конгреса на торите се редяха още от сутринта, за да чуят какво ще каже техният лидер. Очакваха се отговори на много въпроси, като този дали Борис Джонсън ще се съобрази с така наречения от него Закон за капитулация пред Брюксел, който го задължава да иска отлагане на Брекзит, ако няма сделка, а също и какви са новите предложения за решаване на проблема с ирландската граница.

Аргументирайки се с това, че цял свят иска да се приключи по-скоро с Брекзит премиерът заяви:

Борис Джонсън, министър - председател на Великобритания: Излизаме от Европейския съюз на 31 октомври, каквото и да става. Нека да приключим с Брекзит. Можем, трябва и ще го направим, при все, че Законът за капитулацията не улесни нещата. Ще работим за сделка с нашите приятели от Европейския съюз. Но каквото и да стане, трябва да напуснем до края на октомври.

Джонсън изтъкна, че последните предложения за сделка, които, по неговите думи, са конструктивни и разумни, са изпратени в Брюксел. Той отново каза, че иска сделка, дори и че обича Европа, че Великобритания не е антиевропейски настроена, но ако няма договореност алтернативата е само една - излизане от ЕС без сделка.

Той обаче отново не съобщи подробности за алтернативата на „предпазния механизъм“ за ирландската граница - застраховката, че няма да възникне твърда граница на остров Ирландия след Брекзит. Заяви само, че при никакви обстоятелства няма да има митнически проверки по границата или близо до границата в Северна Ирландия.

Тепърва ще трябва да се изясни къде и как такива проверки ще бъдат извършвани при положение, че Обединеното кралство напусне митническия съюз. Политически наблюдатели на Острова обърнаха внимание, че с изненадващо умерения тон към Брюксел Борис Джонсън се е прицелил с речта си не толкова към британските гласоподаватели, колкото към столиците на страните от ЕС, където ще се реши не само съдбата на Брекзит, а и неговата съдба.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Декларация на журналистите и продуцентите от БНТ
Декларация на журналистите и продуцентите от БНТ
Миграционният натиск към България се увеличава
Миграционният натиск към България се увеличава