НОВИНИ

Борис Джонсън получи покана да отиде в селото на пра-прадядо си в Турция

Новият британски премиер получи покани да посети Париж и Берлин в следващите дни. Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел поканиха Борис Джонсън, за да обсъдят хода на преговорите за Брекзит и двустранните отношения. Междувременно в едно малко турско село също се надяват британският лидер да ги посети. Причината е, че пра-прадядото на Борис Джонсън е родом от Турция.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:58, 26.07.2019
Чете се за: 00:50 мин.
По света

След избирането на Борис Джонсън за министър - председател на Великобритания, радост обзе и малкото турско селце Калфат в провинция Чанкъръ, на 100 км на север от Анкара. Жителите му - 1300 души, се чувстват свързани с британския политик заради неговия прапрадядо - Хаджи Ахмет Риза Ефенди, роден тук през 1813 г. Къщата, в която е живял, е запазена до днес. Шест от семействата, живеещи тук, имат родствена връзка с Хаджи Ахмет Риза Ефенди.

Сатълмъш Каратекин, жител на с. Калфат: Борис е мой братовчед. Искаме да дойде тук, да посети земята на предшествениците си, да ни окаже тази чест.

Родът на предшественика на премиера бил известен като Саръолангилер, което значи - "от семейството на русия", въпреки че не е известно дали цветът на косата е наследен заедно с турската кръв. Прадядото на Борис Джонсън е журналистът Али Кемал, който е бил вътрешен министър, убит през 1922 година. Съпругата му е била с британска кръв и техния син който е дядо на премиера е израснал във Великобритания. Тук нямат лоши чувства към Борис Джонсън, въпреки че по време на кампанията за Брекзит той описваше като заплаха възможността Турция да влезе в Евросъюза и милиони турци да пристигнат на Острова.

Мустафа Бал, бивш кмет на с. Калфат: Той трябваше да го каже, за да постигне политически дивиденти.

Борис Джонсън се е позовавал публично на турските си корени и посети Турция през 2016 година. Неговият баща е бил в село Калфат. Сега тук чакат и Борис Джонсън.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ракетните изпитания били тържествено предупреждение на Ким за Сеул
Ракетните изпитания били тържествено предупреждение на Ким за Сеул
Кристалина Георгиева е сред фаворитите за шеф на МВФ
Кристалина Георгиева е сред фаворитите за шеф на МВФ