НОВИНИ

Борис Джонсън претърпя пълно поражение в британския парламент

Британският министър-председател Борис Джонсън претърпя пълно поражение в британския парламент. Депутатите приеха окончателно закон за отлагане на Брекзит, а след това отхвърлиха и искането на Джонсън за предсрочни избори.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:05, 05.09.2019
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Текстът за отлагане на Брекзит беше приет на трето и последно четене в Камара на общините. С 327 срещу 299 гласа депутатите одобриха законопроекта, който задължава премиера Борис Джонсън да поиска отлагане на датата на Брекзит с три месеца до 31 януари 2020 година.

Борис Джонсън, който е категоричен, че Великобритания трябва да напусне ЕС със или без сделка на 31 октомври, обвини депутатите, че "саботират" преговорите, които той води с Европа.

И както беше обещал, в случай на загуба на вота, Борис Джонсън внесе искане за предсрочни избори на 15 октомври. Но претърпя поражение и там. Той се нуждаеше от две трети от гласовете, но в подкрепа на предложението му гласуваха едва 298 депутати, 56 бяха против, а останалите се въздържаха.

Сега предстои разглеждане на законопроекта за Брекзит в Камарата на Лордовете. Горната камара на парламента ще разполага с няколко дни, за да се произнесе заради решението на Борис Джонсън да спре работата на парламента следващата седмица.

Всяко ново искане за отсрочка от страна на Великобритания трябва да бъде одобрено с единодушение от 27-те страни от ЕС.

Предвид неизвестните Съюзът обяви готовност да отпусне 780 милиона евро спешна финансова помощ на своите членки, които са най-засегнатите от ефектите от Брекзит.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очаква се интензивен трафик по пътищата днес
Очаква се интензивен трафик по пътищата днес
НС ще разгледа ветото на президента върху Закона за военното разузнаване
НС ще разгледа ветото на президента върху Закона за военното разузнаване