НОВИНИ

Борис Джонсън ще направи нов опит за провеждане на предсрочни избори

Борис Джонсън ще направи нов опит за произвеждане на предсрочни парламентарни избори във Великобритания.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:02, 29.10.2019
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Борис Джонсън предложи предсрочни парламентарни избори на 12 декември, но не получи необходимото одобрение на две трети от британските депутати. Текстът не беше подкрепен и от северноирландските юнионисти. Въпреки това британският министър-председател не се отказва и заяви, че тази парализа не може да продължи.

Борис Джонсън, министър-председател на Великобритания: Камарата на общините не може повече да държи страната за заложник.

Джонсън е категоричен, че по един или друг начин избори ще има. За да се случи това обаче е нужно изменение в сегашния изборен закон, действащ от 2011 година. Затова министър-председателят ще внесе законопроект за неговата промяна. Ако текстът бъде приет, Джонсън ще се нуждае само от обикновено мнозинство за прокарване на идеята си.

Борис Джонсън, министър-председател на Великобритания: Имаме страхотна нова сделка и е време избирателите да получат шанс да се произнесат по тази сделка, да сменят този парламент с нов, да има Брекзит и страната да продължи напред.

А Брекзит беше отложен за 31 януари догодина, след като ЕС реши да даде на Великобритания исканата отсрочка. Отлагането ще бъде гъвкаво, което означава, че Обединеното кралство може да напусне съюза и по-рано от 31 януари, ако британският парламент одобри споразумението.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
190 души ще се включат в гасенето на пожара в Долно Осеново
190 души ще се включат в гасенето на пожара в Долно Осеново
Пирогов отбелязва световния ден за борба с инсултите с безплатни прегледи
"Пирогов" отбелязва световния ден за борба с инсултите с безплатни прегледи