НОВИНИ

Борис Велчев: Съдебната реформа трябва да започне от МВР и разследването

Това заяви бившият главен прокурор, сега председател на Конституционния съд Борис Велчев. Той беше гост на научна конференция, по случай 120-години от приемането на първия наказателен закон у нас. По теми като съдебната реформа, европейския мониторинг и успехите на Румъния - сериозно се разминаха позициите на председателя на Върховния касационен съд и на главния прокурор.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
19:33, 29.02.2016
Чете се за: 01:19 мин.
У нас

Ако не създадем условия да се разкриват престъпления, няма защо да се сърдим, че няма добре разследвани и ефективно наказани, заяви бившият главен прокурор.

Борис Велчев - председател на КС: Не ми е удобно да питам г-н Цацаров, щото го виждам пред мене... сигурно не е щастлив от бройката разкрити корупционни престъпления по високите етажи на властта. Казвам това, защото имам известен опит.

Такива престъпления се разкриват сигурно по вестниците, от хората в телевизионните студия, но тогава, когато става дума за професионално разкрито корупционно престъпление, позволяващо ефективно разследване след това, случаите са много редки.

В сегашния си вид ГДБОП няма нито една оперативна разработка за корупция срещу висш държавник, каза главният прокурор Сотир Цацаров. Най-високото ниво, до което се е стигало, е председател на агенция.

Сотир Цацаров - главен прокурор: Аз мога да нося достатъчно укори, мога да нося достатъчно кал и вече почти свикнах с тях. Даже ще съм изненадан, ако чуя нещо друго. Но убеждението, че едва ли не прокуратурата е една библиотека, в която има папки, папки, папки и главният прокурор ги натиска, за да не влязат в съда, е много лъжовно.

Лозан Панов каза, че откакто е на поста, до последната инстанция не е стигнало нито едно дело за висока корупция. Той говори отново за неслучилата се съдебна реформа и нуждата от промяна в прокуратурата.

Лозан Панов - председател на ВКС: Считам, че ако наистина влезем в спиралата на прехвърляне на отговорността между съд и прокуратура, именно за да избегнем отговорност. Да си припомним една емблематична фраза от близкото минало: Ние ги хващаме - те ги пускат!

Със сигурност ще се наложи въвеждане на съдебен борд.

Сотир Цацаров - главен прокурор: Мисля, че спекулата със случилата се или неслучилата се съдебна реформа, е оправдание за бъдещи планове на хора, които кроят криви сметки. Моите уважения, политик не се става в рамките на мандат в съдебната система.

Главният прокурор се обяви против мониторинга от Брюксел в сегашния му вид.

Сотир Цацаров - главен прокурор: В този вид, този механизъм не е полезен за България, той не дава никаква помощ за страната. Дава само умозрителни оценки, резултатът от които е подхранване на вътрешни политически борби.

На конференцията беше коментирано, че трябва нов Наказателен кодекс, който да отразява модерното мислене и съвременните международни стандарти, особено в сфери като тероризъм и кибер атаки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Болница за плюшени мечета
"Болница за плюшени мечета"
Момче с церебрална парализа проходи
Момче с церебрална парализа проходи