НОВИНИ

Борис Ячев: Антикорупционният закон ще бъде гласуван до четвъртък на обяд

Антикорупционният закон ще бъде гласуван в четвъртък, каза в студиото на "Още от деня" председателят на комисията за борба с корупцията в НС Борис Ячев.

bnt avatar logo
от БНТ
20:02, 19.12.2017
Чете се за: 00:56 мин.
У нас
Борис Ячев, председател на комисия за борба с корупцията в НС: Ако разглеждаме по същество бъдещите функции на антикорупционното звено, на антикорупционната комисия, тя можеше да бъде превърната в политическа бухалка или в мегаполитическа бухалка в един предишен законопроект, когато идеята беше ръководството на това бюро, комисия или какъвто и да е антикорупционен орган да се назначава от МС или лично от премиера, както и да се казва той. В името на парламентарния консенсус и парламента, като върховен орган на правоприлагането у нас, беше прието новият антикорупционен орган да се избира от Народното събрание.

На въпрос защо тази функция да не бъде поверена на президента, Борис Ячев посочи, че държавният глава назначава, а парламентът избира и тук е основната разлика.

По отношение на опасенията, че комисията ще събира и употребява т.нар. "специализирани разузнавателни средства", той заяви, че тази част от дейността ѝ ще се наблюдава от Специална парламентарна комисия - тази, която и в момента се занимава с наблюдение на службите и на СРС-тата, и ще гарантира по-добра прозрачност в това как се съхраняват и употребяват доказателствата, събрани чрез СРС-та.

Борис Ячев, председател на комисия за борба с корупцията в НС: Подаването на сигнал и разследването всъщност има две страни. От една страна стои човекът, който смята, че има достатъчно доказателства за корупционни практики или за конфликт на интереси, и подава сигнал. От друга страна е този, срещу когото е подаден сигналът. Ние и в предишния парламент, и сега много активно работихме за това да няма анонимни сигнали.

Той обясни, че онези, които ще подават сигнали, са защитени по много начини от закона и самоличността им няма да става известна, както и те няма да бъдат наказвани или уволнявани от работа.

Вижте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жители на протест заради концесията на минералните извори в Красново
Жители на протест заради концесията на минералните извори в Красново
Пет квартала в София протестират срещу мръсния въздух
Пет квартала в София протестират срещу мръсния въздух