Новите източници на природен газ за България и региона на Югоизточна Европа бяха акцент в разговора на премиера Бойко Борисов с посланика на Съединените американски щати в Гърция в рамките на Четвъртата среща на върха. Пред участниците във форума в Солун Борисов изрази и притеснението си от разделението в Северна Македония по темата Европейски съюз.

Премиерът Борисов участва в срещата на върха в Солун

Премиерът Борисов участва в срещата на върха в Солун

Премиерът Бойко Борисов е на посещение в Гърция за участие в Четвъртата среща на върха в Солун.

Българският премиер припомни постигнатия напредък по изграждането на газовата връзка Гърция-България, която е от стратегическо значение за гарантиране на енергийната сигурност в региона. Акцентира и върху извършените от началото на 2019 г. до момента доставки на втечнен природен газ за българския пазар, част от които с произход САЩ.

Бойко Борисов и Джефри Пиат обсъдиха и участието на България като акционер в проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ до Александруполис, Гърция.

Двамата дадоха и висока оценка за сътрудничеството между България и САЩ в областта на сигурността и отбраната като партньори в НАТО.

Преди това в изказването си пред форума премиерът Борисов подчерта ,че Балканите имат голямо бъдеще и перспективата е бизнес, туризъм и енергетика. Изрази и тревогата си от разделението в Северна Македония по темата Европейски съюз и начинът, по който се гледа на подписването на Преспанското споразумение.

Бойко Борисов: Една държава трябва да има много ясна заявка от всички политически партии, от цялата политическа класа, че това е дългосрочен път който се поема. Колегата Заев направи чудеса от храброст, направи го човека, но ние трябва да сме сигурни, че и другите основни политически партии така мислят.

Министър-председателят посочи още, че усилията на Северна Македония и Албания в посока на европриобщаването трябва да бъдат огромни и ясни и допълни, че ще продължи да помага на колегата си Заев в тази посока

Премиерът Борисов се срещна с посланика на САЩ в Гърция Джефри Пиат

Премиерът Борисов се срещна с посланика на САЩ в Гърция Джефри Пиат

Акцент по време на срещата бе диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ за България и региона на Югоизточна Европа. Мин...