НОВИНИ

Бойко Борисов: България е лоялен и доказан член на НАТО

Министрите на отбраната на ЕС се събират в София. Общата европейска отбрана и плановете за постепенна модернизация на европейските армии са основните теми на срещата, за която специално в София пристигна върховният представител на Съюза по въпросите на външната политика и политиката за сигурност Федерика Могерини. В същия ден премиерът Бойко Борисов препотвърди пред заместник-генералния секретар на НАТО - България остава твърд и верен член на Алианса и ЕС.

Александър Марков
от Александър Марков
16:55, 04.05.2018
Чете се за: 01:25 мин.
У нас

България е един от най-лоялните и доказани членове на НАТО - така премиерът Бойко Борисов посрещна заместник-генералния секретар на Алианса Роуз Готемюлер.

Бойко Борисов, министър-председател: Доказано е и в операциите и в Ирак, и в Афганистан, и в страните от бивша Югославия. Не само като лоялен член, но и като държава, дала свидни жертви. Светла им памет на нашите войници.

Борисов припомни, че България участва във всички партньорски учения и че с американците имаме съвместни бази за Сухопътни войски и военновъздушните в "Граф Игнатиево" и "Безмер".

Премиерът Бойко Борисов увери заместник-генералния секретар на НАТО Роуз Готемюлер, че следващата сряда правителството ще разгледа и два от общо трите проекта за модернизация на Българската армия - за нов изтребител за Военно-въздушните сили и нова бронирана машина за Сухопътни войски.

;

Модернизацията на армията, според премиера, е изключително важно заради тактическата роля, която България заема в съюзническите военни планове.

Бойко Борисов, министър-председател: Така че въпреки че нашите политически опоненти не приемат 2-та процента увеличение на парите за въоръжение, аз мисля, че с тези проекти ние ще влезем в това изискване, което има НАТО.

Роуз Готемюлер заяви, че България има изключителен принос в общите операции на Алианса.

Роуз Готемюлер, заместник-генерален секретар на НАТО: Искам да похваля и Вашите Въоръжени сили, особено сега, когато предстои и техният празник - Денят на Св. Георги, 6 май. Изказвам нашето уважение и възхищение и висока оценка за техните действия.

Премиерът Борисов отново призова за европейска перспектива за Западните Балкани, които са заобиколени от редица предизвикателства - Крим, напрежението между Турция-Гърция-Кипър.

Бойко Борисов, министър-председател: Искаме да превърнем Балканите в една строителна площадка, а не в гробове на заровени масови убийства.

Участието на македонски военни в парада на 6 май е явен знак за добросъседските и партньорски отношения между България и Македония, обяви и военният министър Красимир Каракачанов, който се срещна с македонския си колега Радмила Шекеринска.

Красимир Каракачанов, министър на отбраната: За България е жизнено важно в Западните Балкани да има спокойствие, мир и порядък. Това може да стане само по един-единствен начин - когато държавите от Западните Балкани бъдат интегрирани в ЕС и НАТО.

Министърът на отбраната на Република Македония Радмила Шекеринска заяви, че началото на преговорите на Македония за членство в ЕС и НАТО ще са плюс за целия регион и ще допринесат за безопасността му.

За парада на 6 май официални гости от Македония ще са още началникът на Генералния щаб ген.-лейт. Методия Величковски и и заместник-военният министър Беким Максути.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Марсилия се докопа до финала след драма в Австрия (видео)
Марсилия се докопа до финала след драма в Австрия (видео)
Червеният кръст с разтърсващо видео срещу атаките на болници в зони на конфликти
Червеният кръст с разтърсващо видео срещу атаките на болници в зони на конфликти