НОВИНИ

Борисов: България върви добре с критериите за влизане в чакалнята на еврозоната

Премиерът Бойко Борисов увери, че България върви добре с всички критерии за влизане в чакалнята на еврозоната. Борисов инспектира изграждането на два участъка от магистрала "Европа". Проверката беше излъчвана на живо във фейсбук профила на министър-председателя.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
19:41, 23.02.2020
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Според премиера всички институции в момента оценяват напредъка на България по критериите за влизане в чакалнята на еврозоната. Вчера "Фич" потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България на три пъти Б с положителна перспектива и подчерта, че фактор, който може да повлияе положително в бъдеще на рейтинга ни, е влизането в чакалнята на еврозоната, обратно - отлагането, може да свали рейтинга.

Днес Борисов коментира възможността кредитният рейтинг на България да бъде намален, ако не влезем в чакалнята на еврозоната.

Бойко Борисов - министър-председател: Ако поради някаква причина не се случи заради натиск отвътре, който ни се оказва от ретроградните сили, това ще се счита за слабост.

Като доказателство за икономическото развитие финансовият министър обясни, че напоследък много българи, работещи в чужбина, се завръщат да живеят у нас.

Владислав Горанов - министър на финансите: Колкото повече се подобрява естествено качеството на живот и конвергираме към европейските доходи, толкова повече напоследък се забелязва и връщане на българи от чужбина.

Премиерът за пореден път отхвърли твърденията в испанската преса, че има къща в Барселона.

Бойко Борисов - министър-председател: Като кажат къщата на Борисов в Барселона. А бе аз нямам къща. Обаче както и да кажеш: "Нямам къща" - те викат: "На Борисов къщата". Омаскариха си ме и това е.

Финансовият министър, съобщи, че граничен пункт Калотина ще бъде ремонтиран и разширен. Очаква се той да е готов заедно с магистрала "Европа".

Владислав Горанов - министър на финансите: По чакъла до Сърбия ли ще ходим?
Бойко Борисов - министър-председател: Ето за теб, Горанов, като градско момче от Плевенско, вече стъпваме на асфалт. Хората са се подготвили да има и за финансов министър асфалт. Това е вече готовата магистрала.

Изграждането на магистрала "Европа" започна през миналата година. Тя ще свързва софийския околовръстен път с Калотина. Дължината ѝ е 48 километра.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Все още не е ясна причината за смъртта на британеца от китайски произход
Все още не е ясна причината за смъртта на британеца от китайски произход
Няколко държави затвориха границите си с Иран заради коронавируса
Няколко държави затвориха границите си с Иран заради коронавируса