НОВИНИ

Борисов: Дигиталните умения и познания са не само обща култура, но и богатство

Премиерът Бойко Борисов заяви при откриването на програмата "Grow with Google", че тази инициатива е много добра за малките и средните фирми. Инициативата е част от поетия от "Google" ангажимент, за преодоляване на цифровото разделение в Европа, като компанията е обявила, че ще помогне на 1 млн. европейци да намерят работа или да постигнат бизнес растеж до 2020 г., което е част от усилията на водената от ЕК "Коалиция за умения и работни места в областта на цифровите технологии".

bnt avatar logo
от БТА
13:24, 14.05.2018
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Премиерът изтъкна, че дигиталните умения и познания са не само обща култура, но и богатство. Той отбеляза, че светът се развива с ускорени технологични темпове и всеки месец се появяват нови приложения, освен това дигиталните технологии навлизат в наземния и въздушния транспорт. Борисов напомни, че благодарение на усилията на кабинета над 22 000 деца са обхванати в училищната мрежа, което ще им позволи не само да са грамотни, но и да имат дигитални познания.

Същевременно Борисов подчерта необходимостта от електронизация на учебниците, като посочи сред задачите на държавата да инвестира в това, за да вървим всички на една скорост. Трябва да се променяме, ако искаме да сме конкурентни на пазара, не само на европейския, но и на този в САЩ, Китай и Япония, изтъкна Борисов и напомни, за традицията на България в областта на високите технологии. Той отбеляза, че в дневния ред на предстоящите срещи на високо равнище присъства темата за дигитализацията на Западните Балкани, наред с инфраструктурната свързаност, което ще позволи задържането на младите хора в региона.

Премиерът информира, че му предстои днес среща с ресорния еврокомисар по темата "транспорт", като заяви, че очаква да има "доста тежки разговори". Нашите шофьори, които работят в Европа, са добри и много западни компании, биха искали да ги имат в техните фирми, изтъкна премиерът.

Заместник-министърът на икономиката Алексанъдр Манолев заяви, че развитието на цифровите умения на българските предприятия е един от основните приоритети на правителството. Той напомни, че броят на малките и средни фирми в страната на 316 000 или 99,8 на сто от всички нефинансови предприятия в България. Подобен е и процентът за ЕС.

Манолев посочи, че страната има силно развит сектор на ИКТ и оборът в него надхвърля 2,5 млрд. евро, а заетите там специалисти са 17 500. Всяка година 4 300 студенти се дипломират в тези специалности от българските висши учебни заведения, допълни заместник-министърът и отбеляза, че е важно да се направи нужната връзка с бизнеса, защото има сектори в икономиката, където технологичните и иновативните решения са слабо развити.

Той напомни, че в Министерството се разработва ваучерна схема, която е насочена към дигитализацията на малките и средни предприятия с общ бюджет от десет милиона лева, който при успешен старт ще бъде увеличен по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". Манолев изрази надежда програмата скоро да започне.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Биопроизводители готвят протести заради отказ да им бъдат изплатени средства
​Биопроизводители готвят протести заради отказ да им бъдат изплатени средства
​Македония сменя хартиените банкноти с полимерни
​Македония сменя хартиените банкноти с полимерни