НОВИНИ

Борисов: Досега България е платила 708 млн. евро за проекта АЕЦ "Белене"

Премиерът Бойко Борисов заяви във Варна, че българската политическа класа трябва да се обедини, за да могат да бъдат реализирани големите енергийни проекти на България. Според министър-председателя, страната ни ще разчита на съдействието на Европейската комисия, но проблемите не могат да се решат без помощта на Русия. Затова Борисов е поискал телефонен разговор с президента Владимир Путин, който е изявил готовност да изпрати в България експерти, за да помогнат при решаването на енергийните ни проблеми.

bnt avatar logo
от Петър Дойкински
17:07, 06.08.2016
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Премиерът Бойко Борисов припомни, че България има осъдителна присъда след делото в Женева, с която трябва да придобие двата реактора за строежа на АЕЦ "Белене" на стойност 553 милиона евро. Той заяви още, че всеки ден върху сумата се начислява лихва от 167 хиляди евро и дотук имаме натрупани около 40 милиона дълг.

Бойко Борисов, министър-председател: До тук сме дали към 708 млн. евро през годините и всъщност имаме един гьол.

Борисов добави, че след като България вече е осъдена да придобие двата реактора, няма друг вариант, освен да платим сумата за тях. Премиерът каза още, че след телефонния разговор с Путин е обнадежден, че ще успеем да решим енергийните си проблеми. Двамата лидери са обсъдили и възможностите да увеличат броя на руските туристи у нас.

Бойко Борисов, министър-председател: Направи жест към туристите, върнаха ги обратно и каза, ако имате решение, аз ще пратя експерти. Искам да помогна да се измъкне България от тази работа.

Премиерът Борисов заяви, че споразумението между Европейския съюз и Турция за ограничаване на миграционния натиск е благоприятно за България.

Бойко Борисов, министър-председател: Ние ще се борим със зъби и нокти то да продължи. И тук трябва да се разберем с президента Ердоган да продължи към България да го изпълнява.

Премиерът, министърът на отбраната Николай Ненчев и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, присъстваха във Варна на откриването на Център за борба с нефтените разливи и изследване на морската вода. В изграждането на комплекса, който се намира във Висшето военноморско училище, са инвестирани близо 1 милион и 150 хиляди евро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оставиха зад решетките двамата автокрадци от столичния квартал Лагера
Оставиха зад решетките двамата автокрадци от столичния квартал "Лагера"
​Близо 900 души са постъпили в болница за денонощие заради жегите ​в Япония​
​Близо 900 души са постъпили в болница за денонощие заради жегите ​в Япония​