COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Борисов е посъветвал Заев да не подава оставка

Българският премиер Бойко Борисов е посъветвал премиера на Северна Македония Зоран Заев да не подава оставка заради липсата на решение за започване на преговори за членство със Скопие и Тирана.

от БНТ
14:27, 18.10.2019 (обновена)
Чете се за: 01:44 мин.
У нас

Всички погледи на срещата на върха бяха насочени към френския президент Макрон. 6 часа, до 2 през нощта, колегите му от останалите държави-членки се опитваха да го убедят да даде зелена светлина за начало за преговори със Северна Македония и Албания. Макрон остана непреклонен. Премиерът Борисов коментира, че нищо не е загубено и след няколко месеца въпросът отново ще бъде разглеждан. България настоя в заключителния документ от срещата да има поне едно изречение, което да поддържа надеждата за европейската перспектива на Скопие и Тирана преди срещата на върха в Загреб през май догодина.

Бойко Борисов, министър-председател на България: Малко емоционално беше, но накрая всички се съгласиха да напишем едно изречение, че това, което решихме в София ще продължим да го разискваме в Загреб на следващата среща на върха със Западните Балкани и по-специално за Северна Македония и Албания. Прие се, така че имаме вече няколко изречения, които дават тази перспектива, за която толкова много настовахме.

Борисов коментира, че няколко пъти е говорил с премиера на Северна Македония Зоран Заев и го е убеждавал да не подава оставка, защото е свършил много работа и има още много за вършене.

Най-емоционален беше италианският премиер Джузепе Конте.

Джузепе Конте, министър-председател на Италия: Казах на колегите, че допуснахме историческа грешка. Тези територии първо са били част от Османската империя, после и под комунистически режим. Тяхното желание е само да се присъединяват към Европа. Това е велико желание и вчерашният ден ще бъде запомнен като ден на историческа грешка.

Туск коментира, че двете страни са напълно готови за започване на преговори, но няколко страни - членки не са готови.

Доналд Туск - председател на Европейския съвет: Днес искам да изпратя послание към нашите македонски и албански приятели - моля ви, не се отказвайте. Разбирам вашето разочарование, защото вие изпълнихте своите обещания, а ние - не.

Евролидерите се надяват отново да се върнат към темата преди срещата на върха в Загреб догодина през май.

;

Тук в Брюксел премиерът Бойко Борисов коментира и други важни теми като например мониторинговия доклад за България по механизма за сътрудничество и проверка, който се очаква да бъде представен най-вероятно следващата седмица. Борисов съобщи също така, че заедно с петима свои колеги от пет други европейски държави са написали писмо относно пакета "Мобилност".

Бойко Борисов - министър-председател на България: А що се касае до пакета "Мобилност" подготвихме едно писмо, което подписахме с Литва, Латвия, Полша, България, Румъния, Унгария за пакета "Мобилност". Той вече така е накърнен, толкова много кръпки му се сложиха, че той загуби първоначалния си смисъл. Сега всички говорят за как един проект въздейства върху околната среща, това е най-актуалната тема в момента. Като връщаме камионите, те замърсяват въздуха. Това е ново разделение, един доста съществен бизнес за дъргавите от периферията. Подписахме го и го изпратихме с цел да го преразглеждаме.

Днес беше последната среща на Върха за двамата председатели - на ЕС, Доналд Туск и на ЕК, Жан-Клод Юнкер.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Каракачанов също реагира остро срещу ареста на шефката на Басейнова дирекция-Пловдив
Каракачанов също реагира остро срещу ареста на шефката на Басейнова дирекция-Пловдив
Валентин Михов също подаде оставка от БФС
Валентин Михов също подаде оставка от БФС