НОВИНИ

Борисов: Енергийната система можеше да се срине

Подаването на газ към битовите потребители и клиенти на "Овергаз" върви безпроблемно, съобщиха от "Булгаргаз". Оттам влязоха в ролята на доставчик, след като стана ясно, че "Газпром" е спряла доставките на синьо гориво за компанията на Сашо Дончев.

Александър Марков
от Александър Марков
19:14, 04.01.2016
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

Три дни след кризата, премиерът Борисов коментира пред bTV, че ако не е била навременната реакция на държавата в късния следобяд на 31 декември, цялата енергийна система на страната е можело да се срине. От "Овергаз" отказаха коментар.

Според енергийния експерт проф. Атанас Тасев, държавата е действала адекватно и е успяла да осигури газ за клиентите на "Овергаз" навреме, въпреки късната заявка. Така, по думите му, енергийната система е била спасена от срив.

проф. Атанас Тасев, енергиен експерт: "Общо взето, независимо от уверенията на редица фактори, тя работи на предела в момента ел. енергийната система и можеше да се получи блекаут в държавата".

Възможните хипотези за кризата, според Тасев, са неуредени финансови въпроси между "Овергаз инк", "Газпром" и "Газпром експорт" - съакционерите в "Овергаз".

проф. Атанас Тасев, енергиен експерт: "Възможно е и организационни, защото в изпълнението на Третия енергиен пакет, знаете, че има процедура срещу "Газпром" за монополна позиция в европейските пазари и "Газпром", постепенно, чисто бюрократично, се оттегля от пряко участие в газоразпределителните фирми, за да не се нарушава този баланс".

Днес премиерът Бойко Борисов окачестви твърденията на "Овергаз", че някой се опитва да изземе бизнеса им, като "наглост". И припомни писмото на "Овергаз" до "Булгаргаз" от 31 декември.


;
Бойко Борисов, министър-председател: "И пишат: "Предвид създалата се извънредна ситуация..." .Ама ние знаехме, че тя е извънредна от дни наред, не на 31-и вечерта. "Овергаз мрежи" се обръща към Вас с молба..." Когато някой се обръщам към Вас с молба - това крадене на бизнес ли е?"

По думите му, имало две хипотези, ако държавата не е осигурила нормални доставки в срок. Едната - да се използва руски газ извън квотата, като държавата плати с 10% по-скъпа цена. И втората - да се спре газоподаването.

Бойко Борисов, министър-председател: "В 12 часа щяха да останат при -15 на студено хиляди абонати. Замръзват тръбите, приключваме. Спираме газа, става ужас. Те щяха да ми сринат цялата енергийна система, страната щеше да угасне. Дали хората ще се сетят за Овергаз или за Бойко Борисов - кого ще напсуват? Със сигурност мене. "

Борисов допълни, че държавата била предупредена дни по-рано за кризата от "Газпром" с писмо. Потърсени от "По света и у нас", от "Овергаз" отказаха коментар. Щели да отговорят, ако и премиерът Борисов и Сашо Дончев са в едно студио.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зукърбърг си обеща да създаде иконом с изкуствен интелект
Зукърбърг си обеща да създаде иконом с изкуствен интелект
Без парно отопление в студеното време
Без парно отопление в студеното време