COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Борисов и Ципрас направиха първа копка на газовата връзка България - Гърция

Започва строителството на газовата връзка между България и Гърция. Символична първа копка направиха премиерите на двете страни край кърджалийското село Кирково.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:31, 22.05.2019
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Газовата връзка между България и Гърция е първа, която ще осигури алтернативни на руските доставки у нас.

Строителството се забави с почти 9 години единствено по вина на гръцката страна и нейния италиански партньор.

Днес двамата премиери Бойко Борисов и Алексис Ципрас, увериха, че продължат проекта и че двете страни го поддържат.

Двамата направиха днес символична копка, защото строителството ще започне след два месеца и се подписаха на първата тръба от бъдещата газова връзка. Останалите тръби ще бъдат доставени през септември или октомври.

Газовата връзка ще с дължина 182 км, от които 150 км са на българска територия. Тя започва от Комотини, Гърция и се свързва с българската газопреносна система на Стара Загора. Техническият капацитет е от 3 до 5 млрд. куб. метра.

България има подписан меморандум с Азербайджан за доставката на 1 млрд. куб. метра газ годишно. Специален гост на първата копка беше първият вицепремиер на Азербайджан, който по думите на премиера Борисов е обещал и допълнителни 200 млн. куб. метра газ годишно.

;
Бойко Борисов, министър-председател на България: С днешния интерконектор ние даваме пълна диверсификация. Реална диверсификация на доставките на газ. Ние не само не сме се отказали, а само преди два дни ви показах огромния газопровод, който строим с Турция за 18 млрд. куб. м газ. Така, както с президента Вучич, и с Ципрас, ние газопроводите на Балканите, е най-добре да ги наричаме Балкански поток. Тогава няма да го има това състезание гръцки интерконектор, български газов хъб, Сръбски поток, Турски поток. Балкански е най-добре.
Алексис Ципрас, министър-председател на Гърция: Работим за нова перспектива на Балканите, които да се превърнат в регион на благоденствието. Затова е важно изграждането на пръстен на газова свързаност, чиито южни части да преминават през Гърция, а северните - през Румъния и България. Газовата връзка е част от този пръстен и ще доведе до повишаване на сигурността чрез диверсификация на източниците.
;

Двамата премиери получиха видеопоздравление от вицепрезидента на Европейската комисия Марош Шефчович, в което той не само одобрява, но и подкрепя бъдещия проект, който ще осигури не само диверсификация, но и ще повиши енергийната сигурност в региона.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Люксембург въвежда безплатен обществен транспорт
Люксембург въвежда безплатен обществен транспорт
„Бул Инс“ ще изплати по 50 000 лв. на близките на загиналите край Своге
„Бул Инс“ ще изплати по 50 000 лв. на близките на загиналите край Своге