НОВИНИ

Борисов и Ципрас направиха първа копка на газовата връзка България - Гърция

Започва строителството на газовата връзка между България и Гърция. Символична първа копка направиха премиерите на двете страни край кърджалийското село Кирково.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:31, 22.05.2019
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Газовата връзка между България и Гърция е първа, която ще осигури алтернативни на руските доставки у нас.

Строителството се забави с почти 9 години единствено по вина на гръцката страна и нейния италиански партньор.

Днес двамата премиери Бойко Борисов и Алексис Ципрас, увериха, че продължат проекта и че двете страни го поддържат.

Двамата направиха днес символична копка, защото строителството ще започне след два месеца и се подписаха на първата тръба от бъдещата газова връзка. Останалите тръби ще бъдат доставени през септември или октомври.

Газовата връзка ще с дължина 182 км, от които 150 км са на българска територия. Тя започва от Комотини, Гърция и се свързва с българската газопреносна система на Стара Загора. Техническият капацитет е от 3 до 5 млрд. куб. метра.

България има подписан меморандум с Азербайджан за доставката на 1 млрд. куб. метра газ годишно. Специален гост на първата копка беше първият вицепремиер на Азербайджан, който по думите на премиера Борисов е обещал и допълнителни 200 млн. куб. метра газ годишно.

;
Бойко Борисов, министър-председател на България: С днешния интерконектор ние даваме пълна диверсификация. Реална диверсификация на доставките на газ. Ние не само не сме се отказали, а само преди два дни ви показах огромния газопровод, който строим с Турция за 18 млрд. куб. м газ. Така, както с президента Вучич, и с Ципрас, ние газопроводите на Балканите, е най-добре да ги наричаме Балкански поток. Тогава няма да го има това състезание гръцки интерконектор, български газов хъб, Сръбски поток, Турски поток. Балкански е най-добре.
Алексис Ципрас, министър-председател на Гърция: Работим за нова перспектива на Балканите, които да се превърнат в регион на благоденствието. Затова е важно изграждането на пръстен на газова свързаност, чиито южни части да преминават през Гърция, а северните - през Румъния и България. Газовата връзка е част от този пръстен и ще доведе до повишаване на сигурността чрез диверсификация на източниците.
;

Двамата премиери получиха видеопоздравление от вицепрезидента на Европейската комисия Марош Шефчович, в което той не само одобрява, но и подкрепя бъдещия проект, който ще осигури не само диверсификация, но и ще повиши енергийната сигурност в региона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВР ще засили мерките за сигурност преди абитуриентските балове
МВР ще засили мерките за сигурност преди абитуриентските балове
„Концерт в небесата“ се проведе в швейцарския град Сион
„Концерт в небесата“ се проведе в швейцарския град Сион