COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Борисов изрази притеснения от диалога ЕС - Турция

Борисов изказа притеснения от това, че в Германия още не е съставено правителство и от отношенията между ЕС и Турция. В ЕС има недоверие към Турция, но това е най-силната армия в южния фланг на НАТО, посочи премиерът. В началото на своята публична лекция в УНСС премиерът Бойко Борисов изказа съболезнования за загиналите в катастрофи през последните дни и поздрави Григор Димитров за победата му снощи на тенис турнира в Лондон.

от БНТ
11:11, 20.11.2017
Чете се за: 01:12 мин.
У нас
Борисов изрази притеснения от диалога ЕС - Турция

В ЕС има недоверие към Турция, но това е най-силната армия в южния фланг на НАТО, посочи премиерът. Мирът и преговорите са най-доброто средство за решаване на проблемите. Имаме добри отношения с Турция и затова има малък миграционен натиск върху нашата южна граница, добави той.

Европа е най-доброто място за живеене, всички искат да отидат там и затова трябва да се съобразяват с нея. Европейските политици бързо трябва да застанат на твърда позиция спрямо мигрантите. Когато се решават техните проблеми, в тях трябва да участват лидери на ЕС. Длъжни сме да си проведем разговорите и Турция да е стратегически партньор и в ЕС, и в НАТО, макар и за членство в ЕС да не става дума. Длъжни сме да не се поддаваме на емоции, а да търсим прагматични решения, заяви Борисов.

Европа трябва да обърне внимание на Балканите, каза премиерът. Преди години темата за Балканите не стоеше на дневен ред в ЕС, обаче вече има Брекзит и Балканите могат да заместят излизащата от Съюза Великобритания с нейната природа и население, посочи Бойко Борисов. Ако Балканите не влязат в ЕС, това ще предизвика напрежение в бъдеще и формиране на сфери на влияние от други велики сили, допълни той.

За тези шест месеца /колкото е българското председателство на Съвета на ЕС/ не може да се даде дата за влизане в Евросъюза на тези страни, но може ясно да се каже на младите хора в региона каква е тяхната перспектива, за да не я напускат. Когато излязат младите хора от една страна, остават само пенсионерите, няма кой да работи и икономиката спира, каза Борисов.

Развиваме цифровата икономика и се надявам да падне цената на роуминга в страните от Балканите, добави той. Премиерът изрази надежда през 2018 година срещата "16 плюс 1" между Китай и страните от Източна Европа да е в България. Той заяви, че е оптимист за влизането ни в "Чакалнята на Еврозоната". По думите му Шенген ще бъде преработен и свободата за преминаване на границите ще бъде преразгледана. Ние имаме добри отношения с арабските страни, с Китай и Иран. Ако Русия спазва Минските споразумения, то санкциите ще паднат и там, посочи той. Ключовата дума е мир и към него трябва да се стремим всички, защото от войната по-лошо няма, каза Борисов.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Как да ограничим предаването на COVID-19?
Как да ограничим предаването на COVID-19?
Ремонтират осем обекта от пътната инфраструктура във Варна
Ремонтират осем обекта от пътната инфраструктура във Варна