COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Борисов: Категорични сме, че военната операция в Сирия трябва да спре

Категорични сме, че военната операция в Сирия трябва да спре, защото рискът от хуманитарна криза е много голям. Само дипломацията е тази, която може да реши този конфликт. Това заяви премиерът Бойко Борисов след срещата при президента Радев, на която го информира с решенията от днешния Съвет по сигурността в МС, посветен на ситуацията в Сирия.

от БНТ
11:48, 15.10.2019
Чете се за: 01:23 мин.
У нас
борисов категорични сме военната операция сирия спре
Бойко Борисов, министър-председател: Сутринта имахме Съвет за сигурност. Държа да кажа, че няма нищо извънредно в него. Просто се чухме с президента и беше една добра идея, след като завърши Съветът за сигурност да дойдем за го запознаем с това което правят специалните служби, външно министерство, МВР, гранична полиция, какви са ни опасенията, какъв би бил най-лошият сценарий, какво е положението днес. Няма никаква промяна от това, което е било миналата седмица или по-миналата. Нула мигранти на границата с Турция. По-голям натиск откъм Гърция, но там сме взели повече мерки и също е спокойно. Разбира се, както виждате сме категорични, че военната операция трябва да спре. Че рискът от хуманитарна криза е много голям. А възникне ли хуманитарна криза това означава нарастване на мигрантската вълна - това са свързани процеси. Така че ние настояваме да бъдат прекратени военните действия и само дипломацията е тази, която може да реши този конфликт.

Отчетохме, че мерките ни към този момент работят идеално и имаме нула миграция. Що се касае до извънредни ситуации, които биха могли да дойдат, сме провели учение между гранична полиция, МВР, армията, специалните ни сили, имам разработени планове. С президента обсъдихме нашето участие на Съвета и защитата на сухопътните ни граници като оперативни планове, на ЕС, не само на България. Така че беше много полезна, работна среща.

Имаме над 5 млрд. долара стокооборот с Турция и са наши съседи, така че за операцията сме категорично против да продължава, защото носи хуманитарна криза. Със санкциите с Русия къде -къде ни е по-малък стокооборота загубихме над половин-един млрд. лева, а при едни санкции с Турция загубваме милиарди. Така че надявам се дипломацията и обединените усилия на всички да даде резултат, а и да не забравяме, че Турция е член на НАТО и тя може да иска задействане на чл. 5 . То може да стане много интересно. Над 700 нападения казват турските официални власти, че имат от кюрди и от сирийци. Така ли е - не е ли, но вече те официално говорят за чл. 5.

Аз искам да се спазва споразумението с Турция и колегите, когато се изказват да знаят, че имаме морска и сухопътна граница. Ако в България влязат 50 или 100 или 200 хиляди мигранти, не знам изобщо какво ще се случи изобщо със стараната и докато Турция спазва на сто процента споразумението с България и то работи перфектно, аз съм длъжен заради нашата си сигурност да отстоявам тази позиция.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
​Започна Европейският фестивал на пътуващия театър в Сливница
​Започна Европейският фестивал на пътуващия театър в Сливница
Борисов призова Боби Михайлов да си подаде оставката като президент на БФС
Борисов призова Боби Михайлов да си подаде оставката като президент на БФС