НОВИНИ

Бойко Борисов: Договорът за добросъседтство ще остави младите на Балканите

Мирът, дружбата и добросъседството са по-важни от всичко останало, заяви премиерът Бойко Борисов, след като с колегата си Зоран Заев подписаха Договора за добросъседство и приятелство между Република България и Република Македония.

bnt avatar logo
от БНТ
15:10, 01.08.2017
Чете се за: 00:42 мин.
По света
Двата меморандума са изключително важни и за вас, и за нас, защото транспортният Коридор №8 е връзката, която присъединява целите Балкани. Този транспортен коридор дава възможност на всяка една страна от Балканите да търгува, да прави бизнес и туризъм с всяка една от другите, отбеляза Борисов.

Той обърна специално внимание хъб „Балкан”, който получи възможностите и от ЕК да взема руски газ, и който по думите на Борисов ще даде възможност на Македония да купува газ от европейския газов хъб директно, а България ще го транспортираме.

Българският премиер заяви, че подписаният днес договор има смисъл, защото показва на ЕС, че в размирни Балкани, където само преди 20 години се лееше кръв, мирът, дружбата и добросъседството са по-важни от всичко останало. Според Борисов реакцията на ЕС ще е изключително положителна.

Дали сме си сметка, че това ще остави младите на Балканите. Това ще ни направи силни, независими и значими. Аз съм убеден, че след 10 години резултатите от днешната среща ще бъдат видни и за двете държави, заяви още Бойко Борисов.

Премиерът пожела скоро Македония да стане част от европейското семейство.

Защото няма по-хубаво мяасто от ЕС, младите го избират, ако те му обърнат гръб и ни ще го направим, но засега те гледат натам и ние смес тях, коментира Борисов.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коста Филипов: Възможно е договорът да не се ратифицира в македонския парламент
Коста Филипов: Възможно е договорът да не се ратифицира в македонския парламент
Зоран Заев: Договорът за добросъседство е общ успех
Зоран Заев: Договорът за добросъседство е общ успех