НОВИНИ

Борисов: Няма искане към МС за военна техника на територията ни в Черно море

Единствено Министерският съвет може да разреши навлизането и разполагането на чужда военна техника на територията ни в Черно море. Такова искане до този момент няма. Това заяви пред журналисти в парламента премиерът Бойко Борисов, който каза, че също е разбрал от чуждите медии за подобни намерения на американците във връзка с конфликта между Украйна и Русия в Керченския залив. Повече по темата вижте в репортажа на Цветелина Катанска.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:00, 07.12.2018
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Премиерът Борисов изрази категоричната си позиция срещу засилването на военното присъствие в Черно море и разрастването на конфликта между Русия и Украйна.

Бойко Борисов, министър-председател на България: Винаги съм считал, че Черно море трябва да бъде място за туризъм, място за газопроводи фериботи. Влизането на кораби, влизането на толкова могъщ руски флот от другата страна неминуемо ще доведе до голяма криза. Надявам се да се вложи здрав разум - една предизборна кампания и вътрешнополитически проблеми в една страна да не водят до ескалация в Черно море.

Министър-председателят все пак допусна, че има идеи за разрастване на конфликта, но страната ни ги следи внимателно и правителството полага всички усилия, включително дипломатически, напрежението да бъде туширано.

Бойко Борисов, министър-председател на България: Много прекрасна територия за водене на военни действия, тука е един процент от БВП на Европа, сиреч нищо като заплаха и ако мислят, че ние не разгадаваме тези планове, грешат. Изключително съм тревожен, тъй като то не е напрежение. Завземат се кораби и се арестуват моряци , така че то не е някакъв случаен инцидент и въобще не мисля, че е случаен инцидент и от двете страни.

По думите на премиера конфликтът ще се отрази негативно първо на морския ни туризъм,както и на бъдещите преговори за преминаването на "Турски поток" през България.

Бойко Борисов, министър-председател на България: В едни такива условия се преговаря много трудно и за диверсификацията на газа и най-вече за нашия туризъм, за това, което Черно море искаме да бъде.

Премиерът призова институциите у нас да се обединят около позицията за прекратяване на всякакви конфликти в Черно море.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евгения и Николай Баневи остават в ареста
Евгения и Николай Баневи остават в ареста
Избраха наследника на Меркел: Лидер на ХДС  стана Анегрет Крамп-Каренбауер
Избраха наследника на Меркел: Лидер на ХДС стана Анегрет Крамп-Каренбауер