НОВИНИ

Борисов: "Омръзна ми партията да носи цялата тежест за всички решения"

Премиерът Бойко Борисов е склонен да препоръча на депутатите от ГЕРБ да резивизират промените в изборния кодекс, които предизвикаха вълна от недоволство-задължителното гласуване и отпадането на секциите в чужбина извън дипломатически представителства. Утре премиерът ще се срещне с парламентарните групи, подкрепящи кабинета, за да обсъдят отново Изборния кодекс. Мотивите му са, че вече му било омръзнало ГЕРБ да поема негативите за всичко предложено от коалиционните партньори. Ако сегашното правителство било само на ГЕРБ, спорните промени в Изборния кодек нямало да бъдат приети, каза още Бойко Борисов.

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
18:48, 25.04.2016
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Премиерът и лидер на ГЕРБ няколко пъти днес повтори, че му е омръзнало партията му да поема цялата тежест за всички решения в коалицията. Той наблегна, че задължителното гласуване и предложението да няма избирателни секции извън дипломатическите мисии са на Патриотичния фронт.

Бойко Борисов - министър-председател: И аз утре ще им кажа, че не виждам докога ще мога да понеса за всяко нещо, което те предлагат и ние подкрепим в същото време след това да оставят само ГЕРБ да се обяснява.

Борисов каза още, че му е омръзнало и всяка от подкрепящите партии непрекъснато да заплашва, че ако нещо не станело както те предлагат, ще напуснат управлението.

Бойко Борисов - министър-председател: Оттук нататък те да излезат публично и да ги защитават, да ги обясняват. В противен случай не искам да ме оставят на течение непрекъснато за техните промени, които предлагат.

Според Борисов, орязването на възможностите за гласуване в чужбина ощетявали най-много ГЕРБ.

Бойко Борисов - министър-председател: Секциите в чужбина 26 хиляди, в чужбина гласували за ГЕРБ, сиреч ние си нанасяме пряка щета, най-много за ГЕРБ са гласували в чужбина.

Темата с понасянето на щети от Европейската народна партия като цяло Борисов пренесе и на срещата с кампанийни мениджъри от управляващата европейска партия.

Бойко Борисов - министър-председател: За нас има само един начин, това е истината и честно поставяне на проблемите на масата за дискусия.

Борисов призна, че било трудно да обясни защо Гърция е получила стотици милиони за опазване на границата с бежанците, а България само няколко милиона. Каза още, че не е нормално да се плащат 400-500 евро за един бежанец на фона на една българска пенсия. И заяви, че очаква поелите ангажимент за справяне с мигрантската криза да го изпълнят.

Бойко Борисов - министър-председател: Истински се надявам те да изпълнят шенгенските си ангажименти и най-вече да спазят поетия на европейски съвет ангажимент относно затваряне на балканския път.

Борисов изрази задоволство, че неговата идея от преди няколко месеца за създаване на зона за сигурност за бежанците около самата Сирия вече започвала да се възприема.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Напусна ни големият актьор Стоян Миндов
Напусна ни големият актьор Стоян Миндов
Необичаен концерт в родния град на Принс
Необичаен концерт в родния град на Принс