НОВИНИ

Борисов представи резултатите от Българското европредседателство в Страсбург

В Страсбург българският премиер представи резултатите от българското председателство на Съвета на ЕС. Пред евродепутатите Бойко Борисов отбеляза, че ако председателство е започнало с девиза „Съединението прави силата“, то днес може да се каже, че силата на съединението е бъдещето на Европа. Председателят на Европарламента Антонио Таяни определи Българското европредседателство като изключително успешно и благодари на Бойко Борисов за отличната работа на всички евроинституции през последните шест месеца.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:14, 03.07.2018
Чете се за: 02:24 мин.
У нас

Отлична оценка за изпълнението на приоритетите на първото Българско европредседателството, отлична не само от лидерите на Еврокомисията и на Европарламента, но и от страна представителите на всички парламентарни групи в Европарламента.

С около половин час се забави, тази сутрин, отчетът на министър-председателя Бойко Борисов, защото звукът в залата неочаквано спря. В последствие се оказа ,че представители на групите на социалистите и на зелените нарочно са попречили на техниците да отстранят проблема по-бързо, изразявайки по този начин знак на солидарност със синдикалните искания на преводачите.

Това пък накара премиера Бойко Борисов да коментира: „Ето свърши българското председателство и проблемите започнаха“ и да припомни, че в рамките на 6 месеца у нас не е допуснат нито един проблем.

Четири основни приоритета на председателството ни с успех по всеки един от тях и най-важен този за европейската перспектива на Западните Балкани отчете премиерът Борисов пред Европейския парламент.

Бойко Борисов, министър-председател на България: Не може да има мир и просперитет на континента, докато цяла Европа не бъде обединена. Мисля, че нашите усилия имаха резултат, срещата на върха в София на 17 май помогна на Атина и Скопие да разрешат спора за името, това е исторически момент и постижение, с което всички трябва да се гордеем.Вие също много ни подкрепихте. Следващата голяма стъпка беше миналата седмица, когато Съветът взе решение кога и как ще започна преговори за присъединяване на Република Македония, както и на Албания. И разбира се, оставям го последно, но то даде старта - споразумението за добросъседство между България и Македония.
;
Лиляна Павлова, министър за българското председателство на Съвета на ЕС: Направихме така, че българите да имат самочувствие и да се чувстват достойни европейци, достойни членове на Европейския съюз, а това беше много важно - да обърнем имиджа на България.
Сергей Станишев, председател на Партия на европейските социалисти: Изначално, очакванията към българското председателство не бяха твърде високи, затова и оценката, сега след него, е по-скоро положителна. Това се дължи на много усилия на цялата администрация, от множество доброволци, разбира се, от правителството, но трябва да признаем също, че редица важни теми като Социална Европа, Черноморски регион и Дунавската стратегия не бяха разгърнати и също така темата за Шенген и членството на България в ИЕРЕМ 2 като първа стъпка към Еврозоната - няма резултати за сега.

Представителите на всички парламентарни групи в Европарламента, без изключение, отчетоха първото Българско председателство като много успешно включително зеленият евродепутат Ска Келер, която често отправяше критики към страната ни. Днес обаче тя похвали изпълнението на българските приоритети и препоръча на премиера да продължи да се бори с корупцията и да се грижи за биоразнообразието ни.

;

Бойко Борисов определи като огромен успех и Срещата у нас ЕС - Турция и подчерта, че благодарение на работещото споразумение с турската държава за мигрантите старната ни отчита нула миграционен натиск. Общата европейска сигурност и борбата срещу тероризма премиерът посочи като приоритет, за който наред със свързаността на Западните Балкани, транспортната, енергийна и дигитална, България ще продължи да работи и занапред.

„Вашият девиз беше „Съединението прави силата“, вие поставихте мостовете за това съединение“, посочиха лидерите на Европарламента и Еврокомисията.

Антонио Таяни, председател на Европейския парламент: Приоритетите, които заложи Българското председателство, успяха.
Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия: Искам да благодаря на премиера Борисов за успешното председателство. Браво, чудесна работа, много ви благодаря.
;
Бойко Борисов, министър-председател на България: Разбрахме се пак да дойде в България, да отидем, да гледаме, да знаем, така че, всяко дръвче, всеки бор, всяка тревичка, ми видях над Залцбург и в курортите, през които минахме, а и под лифта, изкуствени езера - доста. Бяха отрязали дънери за маси. Вие представяте ли да сложим ние дънери какво ще ни направите. Ще кажат изсекоха гората. Така че, аз винаги съм държал, че със спокоен, дипломатичен, неулмитамивен тон, с разговори се постига повече, отколкото с обиди, нападки и незачитане на чуждото мнение.

В заключение премиерът Бойко Борисов заяви днес, че страната ни ще продължи да работи все така активно за членство в Шенген и Еврозоната, а по-късно в зала на Европарламента, Себастиан Куц очерта и приоритетите на австрийското председателство, които в голяма степен продължават линията на нашето в посока Европерспектива за Западните Балкани и борба с нелегалната миграция и дигитализация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След постигнат компромис: Германското правителство е спасено
След постигнат компромис: Германското правителство е спасено
Съпругът на студентка е задържан за убийството на професора от Пловдив
Съпругът на студентка е задържан за убийството на професора от Пловдив