НОВИНИ

Борисов пристигна в Южна Корея, ще търси партньорство за иновации

Премиерът Бойко Борисов пристигна на първата официална визита на български премиер в Южна Корея: един от икономическите тигри на Азия. Визитата е първа по рода си в историята на дипломатическите отношения между двете страни и е в навечерието на 30-та годишнина от тяхното установяване.

Александър Марков
от Александър Марков
21:33, 24.09.2019
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Премиерът ще се срещне с премиера на южноазиатската страна Ли Пак-йон и президента Мун Дже-Ин. В рамките на посещението си Борисов ще посети Центъра за научноизследователска и развойна дейност на компанията "Хюндай", Световното седалище по таекуондо "Кукион" и Университета за чужди езици "Ханкук".

България и Южна Корея вече обсъждат от няколко месеца реализирането на голяма инвестиция в размер на около 1,5 млрд. лв. в разкриването на завод за батерии за електромобили у нас. Ще започнат преговори и за участие на страната ни в програмата за производство на леки учебно-бойни изтребители Т-50, които са съвместно производство между Южна Корея и американската компания "Локхийд Мартин", от която ние купуваме самолетите Ф-16.

Интересът на южнокорейския бизнес към България се увеличава. Преките чуждестранни инвестиции от Южна Корея в България са 213 млн. евро, което я нарежда сред 30-те страни с най-много вложения у нас. Фирмите с корейско участие в България са 249. Стокообменът между двете страни през 2018-а се увеличава с 48%.

България отдава голямо значение на развитието на отношенията си с Република Корея, която е наш приоритетен партньор в Азия и се нарежда на 12-то място в света по обем на икономиката. От взаимен интерес е задълбочаването на търговско-икономическите връзки и привличането на инвестиции.

Високите технологии, иновациите и развойната дейност ще бъдат сред акцентите, по които в рамките на визитата ще се обсъждат възможности за задълбочаване на сътрудничеството. Други сфери с потенциал за развитие са туризмът, транспортът и инфраструктурата, информационните и комуникационните технологии, образованието и отбраната.

Основна цел на България е отношенията й с Република Корея да преминат в по-напреднала фаза на установяване на стратегическо партньорство. Това е единствената държава в Азия, с която ЕС има сключени споразумения за свободна търговия. ЕС е втори по големина пазар за стоки от тази страна след Китай, както е и най-големият чуждестранен инвеститор в Република Корея.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж на 61 години се издирва, след като пожар унищожи дома му
Мъж на 61 години се издирва, след като пожар унищожи дома му
Пианото на Тончо Русев беше дарено на Бургас
Пианото на Тончо Русев беше дарено на Бургас