COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Борисов пристигна в Южна Корея, ще търси партньорство за иновации

Премиерът Бойко Борисов пристигна на първата официална визита на български премиер в Южна Корея: един от икономическите тигри на Азия. Визитата е първа по рода си в историята на дипломатическите отношения между двете страни и е в навечерието на 30-та годишнина от тяхното установяване.

Александър Марков
от Александър Марков
21:33, 24.09.2019
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Премиерът ще се срещне с премиера на южноазиатската страна Ли Пак-йон и президента Мун Дже-Ин. В рамките на посещението си Борисов ще посети Центъра за научноизследователска и развойна дейност на компанията "Хюндай", Световното седалище по таекуондо "Кукион" и Университета за чужди езици "Ханкук".

България и Южна Корея вече обсъждат от няколко месеца реализирането на голяма инвестиция в размер на около 1,5 млрд. лв. в разкриването на завод за батерии за електромобили у нас. Ще започнат преговори и за участие на страната ни в програмата за производство на леки учебно-бойни изтребители Т-50, които са съвместно производство между Южна Корея и американската компания "Локхийд Мартин", от която ние купуваме самолетите Ф-16.

Интересът на южнокорейския бизнес към България се увеличава. Преките чуждестранни инвестиции от Южна Корея в България са 213 млн. евро, което я нарежда сред 30-те страни с най-много вложения у нас. Фирмите с корейско участие в България са 249. Стокообменът между двете страни през 2018-а се увеличава с 48%.

България отдава голямо значение на развитието на отношенията си с Република Корея, която е наш приоритетен партньор в Азия и се нарежда на 12-то място в света по обем на икономиката. От взаимен интерес е задълбочаването на търговско-икономическите връзки и привличането на инвестиции.

Високите технологии, иновациите и развойната дейност ще бъдат сред акцентите, по които в рамките на визитата ще се обсъждат възможности за задълбочаване на сътрудничеството. Други сфери с потенциал за развитие са туризмът, транспортът и инфраструктурата, информационните и комуникационните технологии, образованието и отбраната.

Основна цел на България е отношенията й с Република Корея да преминат в по-напреднала фаза на установяване на стратегическо партньорство. Това е единствената държава в Азия, с която ЕС има сключени споразумения за свободна търговия. ЕС е втори по големина пазар за стоки от тази страна след Китай, както е и най-големият чуждестранен инвеститор в Република Корея.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Българи в Милано пред БНТ: Каква е ситуацията заради коронавируса
Българи в Милано пред БНТ: Каква е ситуацията заради коронавируса
Отвъд границите: Наталия Делева: Медитация на невидимото
"Отвъд границите": Наталия Делева: Медитация на невидимото