COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Борисов се срещна с Ердоган на форума на ПСЮИЕ в Сараево

Премиерът Бойко Борисов е в Сараево за участие в Срещата на върха на държавните и правителствените ръководители на страните-участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа. Преди началото на официалната вечеря на лидерите Борисов имаше двустранна среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Подробностите от специалните ни пратеници в Сараево - Ирина Цонева и Илия Иванов.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
23:10, 08.07.2019
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

България е инициатор за създаването на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, като водещ политически формат за диалог в региона.

Основните акценти в разговорите на работната вечеря, която се провежда в момента, както и на заседанието утре ще бъдат насочени към засилването на свързаността в областта на инфраструктурата, бизнеса, дигитализацията и връзките между младите хора, които са основните приоритети на ротационното председателството на Босна и Херцеговина

По време на срещата си с турския президент по-рано тази вечер премиерът Борисов заяви че "Мирът и диалогът са най-добрите дипломати".

Двамата обсъдиха двустранното сътрудничество и приноса на Турция за овладяване на мигрантския поток по българската граница.

Борисов подчерта, че Турция е непосредствен съсед на България, съюзник в НАТО и ключов партньор в областите миграция, борба с тероризма, енергийни доставки и сигурност, транспортни коридори, земеделие и животновъдство и каза, че страната ни ще продължи да се води от принципите на добросъседство, взаимно уважение, равенство и ненамеса във вътрешните работи.

Бойко Борисов и Реджеп Тайип Ердоган дадоха висока оценка на активизирането на политическия и икономическия диалог между България и Турция.

В рамките на форума в Сараево Бойко Борисов ще проведе двустранни срещи: с председателстващия Председателството на Босна и Херцеговина Милорад Додик, с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган и с президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски.

Топ 24
Най-четени
Мартина Апостолова е европейска изгряваща звезда на “Берлинале 2020"
Мартина Апостолова е европейска изгряваща звезда на “Берлинале 2020"
Отвъд границите: Изкуството да живееш включва да приемеш взетите вече решения
"Отвъд границите": Изкуството да живееш включва да приемеш взетите вече решения