НОВИНИ

Борисов: Самолети и дронове ще правим във ВВС училището в Долна Митрополия

Дронове и самолети ще се произвеждат във Военновъздушното училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия, обеща пред курсантите и ръководството в авиобазата министър-председателят Бойко Борисов. По думите на военния министър, с възстановяването на закритото преди 17 години висше училище за пилоти и техници ще бъде поправена една несправедливост.

Александър Марков
от Александър Марков
14:56, 03.05.2019 (обновена)
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Посрещнат с военни почести, министър-председателят обеща на курсантите и сержантите във факултет "Авиационен" и авиобаза "Георги Бенковски" държавата да подкрепя новото-старо училище за летци.

Бойко Борисов, министър-председател: Държавата ще го осинови това училище. Около 2 млрд. ще се дадат за нова техника. Затова трябва висеше и майсторство, и знание и умение.

Училището обучава не само летци, а и инженери, техници, наземен състав. Ще преговаряме със САЩ за изнесено производство тук.

Бойко Борисов, министър-председател: Дали ще е самолети, дали ще е на дронове. Каракачанов с цял преговорен екип заминава за Щатите на 7-и, доста сме поставил условия в т.н. аутсорсинг дейност, така че вземем ли самолети, и съответно да има за по-умните какво да правят.
;

Сегашният факултет "Авиационен" към Националния военен университет и учебната база Долна Митрополия ще са гръбнакът на новото училище.

Красимир Каракачанов, министър на отбраната§ Първи януари се възстановява Висшето военновъздушно училище. Всички от вас, които сте започнали във факултета и завършат след 1 януари, ще имат диплома от новото висше училище.
полк. Петър Банков, командир на ВВС база "Долна Митрополия"§ Наистина сме готови, дълго чакахме този момент.

Базата в Долна Митрополия е с впечатляващи възможности - хангарите са пълни с учебно-бойни самолети, има нова контролна кула, учебни зали с оръдия, агрегати и системи за прицел.

;

Факултет „Авиационен“ обучава между 5 и 7 пилоти годишно. Надеждите са Военно-въздушното училище да обучава повече пилоти не само за военната, но и за гражданската авиация.

В Долна Митрополия сега има 300 студенти - 150 курсанти и 150 цивилни. А летището в базата е най-натовареното в страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Демирева втора в Диамантената лига в Доха
Демирева втора в Диамантената лига в Доха
Гората на връх Милин камък е нападната от гъсеници
Гората на връх Милин камък е нападната от гъсеници