COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

В Тел Авив откриват паметник за българския принос за спасяването на евреите

Генерално почетно консулство ще отвори България в Ерусалим. Това обяви премиерът Бойко Борисов на среща с израелския си колега Бенямин Нетаняху в Ерусалим. Двамата разговаряха за съвместната борба с тероризма и сътрудничество в областта на земеделието. Започва церемония по откриването на Паметник за българския принос за спасяването на българските евреи през Втората световна война. Вижте прякото включване на Александър Марков.

Александър Марков
от Александър Марков
18:15, 05.09.2018
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Доста от евреите, спасени през Втората световна война от България, са се събрали за церемонията. Очакват се официални гости. Нетаняху и Борисов проведоха двустранна среща, на която израелският премиеро благодари на страната ни за извършеното за спасяването на евреите. Заяви и че България не просто е спасила евреите през онези години, но и честта на човечеството

Двете страни препотвърдиха стратегическото партньорство между България и Израел в сферата на отбраната, сигурността и борбата с рероризма


Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел: Българите имат специално място в нашето сърце. Ние помним великото дело на българите по спасяването на българските евреи. Тогава вие спасихте не само евреите, но и честта на човечеството. Оценявам решението ти за откриване на почетно консулство на България в Ерусалим и се надявам това да е първата крачка към откриване на българско Посолство в Ерусалим.
Бойко Борисов, министър-председател: Биби е много информиран човек, а това е важно за нас, защото дали ще продължи миграционната вълна, на какви етапи, ще намалее ли, ще се увеличи ли, веднъж. Втори път - инвестиционният климат, санкциите, взетите решения, той е един изключително добър посредник между Щатите, Русия.

Такъв паметник, какъвто ще бъде открит в Ерусалим, има и в София, те са паметници близнаци.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Президентът на Кипър гостува у нас
Президентът на Кипър гостува у нас
Отвъд границите: Мануела Малеева: Да се опитвам да променя нещата ми дава сила
"Отвъд границите": Мануела Малеева: Да се опитвам да променя нещата ми дава сила