НОВИНИ

Бойко Борисов на конференция по сигурността в Мюнхен

На мюнхенската конференция по сигурността премиерът Бойко Борисов настоя инвестициите в европейски и световен мащаб да се насочат за инфраструктура и образование, а не към нови огради и военни действия. Поредното издание на конференцията събра рекорден брой световни лидери и медии, в това число генералните секретари на НАТО и ООН, председателят на Еврокомисията, министър-председатели и повече от 40 външни министри.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:15, 16.02.2018
Чете се за: 02:17 мин.
По света

На 26 март, когато Бъргярия ще бъде домакин на срещата с турския президент Ердоган, ще бъде решено бъдещето на спряното за Турция финансиране на важния за страната проект по трасе от коридор Номер 8 от нашата граница до Истанбул, посочи още Борисов. И двамата посочиха важността на развитието на копидорите 4,8 и 10 за свързяността на Европа от Мюнхен и Лондон до Пекин и заявиха, че са оптимисти за европейското им финансиране .

Що се отнася до обсъжданията на Европейската перспектива на Турция на форума Борисов каза:

Бойко Борисов - министър-председател на България: Това е една тема, когато има една дълга връзка и темата се отлага, хайде да не е сега, а по късно, има време. Те си знаят, че има още път да извървят, но това ни е най големият съсед. Същото сега говорихме и за Русия. По линията на НАТО и Русия не трябва да се късат контактите. Там преговорните екипи и екипите, които работят заедно, трябва да държат връзката. Иначе ще стане от малък конфликт - голям.

По темата Русия премиерът коментира и вчерашното изказване на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова, че на Борисов трябва да му се даде руски паспорт, за да гласува за руския президент. Повод за това изказване стана негова шега, че човек не може да си избира две неща - родителите и руския президент.

Бойко Борисов - министър-председател на България: Аз поне досега, считам, че с президента Путин винаги съм бил в много добри отношения, лични. Дори, когато сме се карали и много пъти сме се шегували. За един политик, особено от толкова години, успешен безспорно за Русия, би трябвало да знае, че има много вицове. И на мен ми разказват вицове за мен. Особено за избори. Така че дано го приел, защото аз виц казах.
;

БНТ: Целият свят се е събрал г-н Борисов на тази конференция, вярвате ли, че е възможно ЕС да повиши ролята си наистина като глобален играч в сферата на сигурността?

Бойко Борисов, министър-председател: Не само в сигурността, изобщо в политиката, Европа е огромен пазар - 500 млн население. Не може само ние да поемаме пасивите и да си товарим колко мигранти, колко квоти, колко пари ще дадем. Ние сме сила, която трябва да вярваме в себе си и лидерите ни да я отстояват. Ами и Турция иска в Европа да дойде, не иска в Америка или в Русия, що, щото Европа е най-хубавото място за живеене.

В Мюнхен Борисов отново постави въпроса за членството на България в Шенген и еврозоната. След участие в дискусия с баварския вътрешен министър Йоахим Херман Бойко Борисов коментира, че както и у нас, така и тук, когато наближат избори политиците започват да говорят популистки и понеже хората в Бавария са много уплашени от мигрантите не искат и да чуят за разширение на Шенген, защото от там можело да дойдат мигранти.

Бойко Борисов, министър-председател: И сега го попитах колко мигранти минаха през България за годината - 5 , не е сериозно. Разбраха ме мисля.

В тази връзка премиерът коментира и отличната работа на нашите и партньорските служби по зазадържавето на мароканския боец от ИДИЛ.

Бойко Борисов, министър-председател: Действитето в това отношения сме изключително надеждни партньори. Това са най, може би, най-добрите звена, които имаме в службите.

Борисов посочи още, че споразумението за мигрантите с Турция работи добре и така ще бъде и в бъдеще. Тази тема бе акцент в разговора с турския му колега Бинали Йълдъръм.

Бойко Борисов - министър-председател на България: И сутринта на панела, и днес аз съм доста така и спокоен, и ведър на тема: НАТО, на тема, че южният флаг на НАТО е защитен надеждно от Турция и че все повече европейски страни влизат в нашия тон за нормализиране на отношението, за да можем да харчим повече парите за инфраструктура, за образование, за култура, за дружба, а не да правим отново огради и отбранителни валове, което струва милиарди.
Бинали Йълдъръм - министър-председател на Турция: Продължаваме да изпълняваме задълженията си затова мигрантите да не преминават от Турция към България. Също така обаче искаме и Европа да има повече разбиране за нашата ситуация и затова какво ние правим за Европа по отношение на мигрантите. И като член на НАТО очакваме нашите партньори да разберат и да оценят колко чувствителна е нашата ситуация в момента.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радев изрази подкрепа за европейската и евроатлантическа интеграция на Македония
Радев изрази подкрепа за европейската и евроатлантическа интеграция на Македония
Творба на Георги Божилов-Слона в Пловдив също е повредена от графити
Творба на Георги Божилов-Слона в Пловдив също е повредена от графити