COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Бойко Борисов: Бързо трябваше да се реагира с ваксините

За пореден ден министри от кабинета на Борисов, а и самият премиер, даваха обяснения в Следствената служба към Софийската градска прокуратура за бартерната сделка с Турция за ваксини. Премиерът даде обяснения в 13 часа. Той заяви, че в случая с ваксините е трябвало да се действа бързо и затова решението да се внесат ваксини "Пентаксим" от Турция е взето по процедурата "на подпис". Борисов одобри практиката министри да дават обяснения в следствието. Освен него - бившият образователен министър Тодор Танев, социалният Ивайло Калфин, правосъдният Христо Иванов и вицепремиерът Томислав Дончев също се явиха в Следствието.

Александър Марков
от Александър Марков
16:12, 23.11.2016
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

Премиерът Борисов влезе в Следствената служба на Софийската градска прокуратура след 13 ч. Остана в сградата малко повече от 30 минути. На излизане заяви, че е обяснил защо решението за бартерната сделка с Турция е взето на подпис.

Бойко Борисов, министър-председател: Това, което съм обяснил, е по чл. 7, чл. 9 как се внася акт на подпис, поради това, че тогава ситуацията беше такава и бързо трябваше да се реагира с ваксините.

Борисов е представил и финансово-икономическите обосновки България да направи бартерната сделка за ваксините "Пентаксим". Не видя "маниер" в работата на прокуратурата - да проверява министри, но когато са в оставка. Заяви, че е нормално.

Бойко Борисов, министър-председател: Вижте, всички непрекъснато говорим за проверки, разследвания на всички. И то от кого, ако не и от нас да се започне?

Коментирайки, че предният път, когато е бил извън властта, е проверяван за скъпия кетъринг на "Авиотряд" 28, Борисов заяви.

Бойко Борисов, министър-председател: Така или иначе, и оттогава си извадихме поука. 2 години сандвичи, който си носи в самолета, яде. Който не си носи, не яде. - А сега каква е поуката? Без ваксини? - Сега ще си изведем друга поука. И ще дойде време, в което действително трудно ще се намират министри

Бившият правосъден министър Христо Иванов също беше в следствието заради ваксините, за разлика от премиера заяви, че привикванията в прокуратурата търсят политически ефект.

Христо Иванов, бивш министър на правосъдието: Случва се това, че главният прокурор показва колко е влиятелен и колко е силен. Вие тук има една кавалкада от министри, които трябва да ги снимате и да ги показвате като в едно пошло позорище. Това се случва. Демонстрация на политическо влияние над хора, които вече са в оставка.

Бившият образователен министър Тодор Танев обясни, че всяко решение на МС се съгласува с министрите само и единствено от гледна точка на целесъобразността му. Финансовата и юридическа обосновка не са работа на министрите извън здравния ресор, обясни Танев.

Тодор Танев, бивш министър на образованието : Когато става дума за здраве на деца, когато преди това има обосновка на качеството на това, което се прави, потребността му, а също така и обяснение в документите, че е добре да се бърза, за да може при много по-ниска тарифа това нещо да бъде в България - вероятно, защото това беше отдавна, е било взето от мои колеги, включително и от мене. До момента не е доказано, че тези ваксини са лоши.

Бившият социален министър Ивайло Калфин не пожела да коментира случая.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ново правителство в Косово до края на седмицата
Ново правителство в Косово до края на седмицата
Как да оцелеем в планината
Как да оцелеем в планината