НОВИНИ

Борисов за завода на "Фолксваген": Те нямат решение, нашите оферти стоят

България не е отпаднала от надпреварата за завода на "Фолскваген". Това заяви премиерът Бойко Борисов, който откри иновативен център за автономни автомобили без шофьор на многомилиардна германска компания в София. По думите му България продължава да привлича чуждестранни инвестиции и все повече българи се завръщат от чужбина.

Александър Марков
от Александър Марков
18:03, 08.10.2019
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

В "София Тех Парк" премиерът откри иновативен център на голяма немска многомилиардна компания, където ще се произвежда софтуер за автономни автомобили.

В центъра работят 200 български софтуерни специалисти, обяви Борисов секунди след като излезе от пробното тест-кръгче с автономен автомобил.

Бойко Борисов, министър-председател: Най-гордото за нас е, че алгоритмите, математиката, софтуерът - всичко това, което виждате, е правено от българи и то тук.

В България има и 250 завода за автомобилни части и страната ни все още участва в надпреварата за завод на "Фолксваген", посочи пред БНТ премиерът.

Бойко Борисов, министър-председател: Те нямат решение, нашите оферти стоят.

България участва в надпреварата заедно с Турция.

Бойко Борисов, министър-председател: Това беше само намерено като кусур за България - че спазваме европейските правила. Тяхно решение, просто ние всичко, което беше необходимо, сторихме. И се надявам, че решението ще е такова.

Новият посланик на Германия у нас Кристоф Айххорн благодари на премиера Борисов за добрия бизнес климат и близките му отношения с канцлера Ангела Меркел, а оттам - и между България и Германия.

Н. Пр. Кристоф Айххорн, посланик на Германия в България: Уважаеми господин министър-председател, нашите отношения са силни като домашна ракия.

Заради привличането на все повече чуждестранни инвестиции според премиера се връщат и повече българи.

Бойко Борисов, министър-председател: На 100 метра оттук е аутсорсинг центърът на Световната банка, малко по-надолу ще бъде един от осемте супер компютри, които и вие ще може да ползвате 24 часа 7 дни в седмицата, неслучайно България беше избрана.

За нарасналия имидж на България пред света премиерът даде пример с домакинството на Берлинския процес догодина.

Бойко Борисов, министър-председател: Център след център, център след център, висококвалифицирани служители, българи, връщащи се заради вече добрите възнаграждения и прекрасното място, каквото е България, за живот. Това се прави само когато "има такава държава".

В новия център за автономни автомобили в България ще заработят 500 специалисти до края на годината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хотелиери искат спешни мерки след фалита на Томас Кук и Астрал Холидейс
Хотелиери искат спешни мерки след фалита на "Томас Кук" и "Астрал Холидейс"
Полфрийман ще получи новия си паспорт след приключване на делото
Полфрийман ще получи новия си паспорт след приключване на делото