НОВИНИ

Борят се за живота на едното бебе от двойката сиамски близнаци

Сиамските близнаци, които непълнолетно момиче от Сливен роди, са под денонощно наблюдение. Лекарите от Университетската болница „Св. Георги" в Пловдив полагат интензивни грижи за тях и постоянно следят жизнените им показатели. Правят се редица изследвания. Очаква се в Пловдив да пристигнат националните консултанти по неонатология и детска хирургия, за да се прецени дали и как децата могат да бъдат разделени.

борят живота едното бебе двойката сиамски близнаци
bnt avatar logo
от БНТ
22:30, 31.08.2016
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Според медици едното от момченцата няма шанс да живее самостоятелно, тъй като няма жизненоважни органи.

доц. Марин Атанасов, зам.-директор на УМБАЛ „Св. Георги" - Пловдив: "При него има жизнена функция единствено благодарение на другия близнак".

Когато майката на близнаците постъпила в болницата в Сливен, лекарите са действали по спешност, защото раждането започнало.

д-р Марин Бозуков, акушер-гинеколог: "При тази бърза ситуация нямахме достатъчно време да отреагираме детайлно да разгледаме плода и да отчетем дали има деформация. Това е обект на доболничната помощ, т. е. на женска консултация".

Лекарите обясниха, че не е тяхна работа да проверяват защо в женската консултация не е установена проблемната бременност.

д-р Васислав Петров, изп. директор на МБАЛ „Д-р Иван Селемински" - Сливен: "Затова си има институции, в случая РЗИ ще бъде тази институция, която ще направи тази проверка и ще прецени дали тази родилка е наблюдавана редовно и как е протекла бременността при нея".

Ако малформацията на плодовете е била установена навреме, е трябвало бременността да се прекъсне. Сега усилията на пловдивските лекари са насочени към спасяването на второто дете.

доц. Марин Атанасов, зам.-директор на УМБАЛ „Св. Георги" - Пловдив: "Не можем да се ангажираме с прогноза дали това ще стане, тъй като и световният опит е показал, че шансът е около 25-30% за "здравния" близнак".

Районна прокуратура в Сливен извършва проверка, за да установи дали има извършено престъпление. Ако Мария е била малолетна при забременяването ѝ, бащата носи наказателна отговорност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обществени съвети в училищата от новата учебна година
Обществени съвети в училищата от новата учебна година
Испания все по-близо до трети парламентарен вот в рамките на година
Испания все по-близо до трети парламентарен вот в рамките на година