НОВИНИ

Ботсвана обмисля да разреши отново лова на слонове

Ботсвана обмисля да върне лова на слонове.В страната живее най-голямата популация от тези животни. Вижте повече от Емилия Запартова.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
06:24, 09.05.2019
Чете се за: 00:37 мин.
По света

Ботсвана е една от атрактивните туристически дестинации в Африка. За разлика от Южна Африка, тук парковете не са оградени с огради.

Страната се отличава с огромната популация от слонове - общо към 130 000. Това я прави страната с най-много слонове в света. Избиването им е забранено от 4 години.

Сега обаче, правителството обмисля промяна. Парламентарна комисия препоръча на депутатите да отменят забраната и да има редовно, но ограничено избиване на слонове за консервирана храна на други животни. Също така, да се увеличи броят на трофейните животни за година. Смята се, че така туристите, дошли за сафари, ще са повече, но и ще се реши сериозен проблем на местните фермери.

Франс Ван Уестюизен, министър на земеделското развитие: Трябва да въведем някакъв баланс. Вече дадохме 40% от земята ни за обработка и сега тя е нападната от диви животни. Хората, които не живеят с тях, не могат да преценят какво предизвикателство е това.

Защитниците на животните бият тревога за слоновете, избити вече от бракониери в периода на забраната.

Парламентарните избори в Ботсвана са през октомври тази година. Наблюдателите смятат, че отмяната на лова на слонове може да донесе на управляващите повече гласове от земеделските райони.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Начало на сезона без вратовръзки в Япония
Начало на сезона без вратовръзки в Япония
Премиерът Борисов ще участва на лидерска среща в Румъния
Премиерът Борисов ще участва на лидерска среща в Румъния