НОВИНИ

Борисов: Докладът на "Аликс партнърс" отива в парламента

Докладът на "Аликс партнърс" за фалита на КТБ ще бъде достояние на депутатите през следващата седмица, заяви премиерът Бойко Борисов в предаването "Панорама" на Българската национална телевизия. Борисов коментира още спрените обществени поръчки и сложната ситуация в Европа с възможността Великобритания да напусне съюза и липсата на решение на бежанската криза. Борисов подкрепи още българските превозвачи за контраблокадата на границата с Гърция.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
23:12, 19.02.2016
Чете се за: 02:12 мин.
У нас

Истината за фалита на КТБ ще стане известна на обществото, категоричен е премиерът. Бойко Борисов заяви, че вече има резултат от разговорите с "Аликс партнърс" за разсекретяването на доклада от международното разследване за активите на банката, което компанията е провела.

Бойко Борисов, министър-председател: В понеделник ще ни изпратят писмо, в което като начало ще можем целия доклад, без никакви зачерквания или съкращения да го дадем в секретното деловодство на парламента, където 240 депутати да могат да се запознаят с него.

Борисов подчерта, че ще продължат разговорите за пълното разсекретяване на документа и той да бъде публикуван на сайта на финансовото министерство. Премиерът подчерта още, че в момента единствено ГЕРБ имат интерес от предсрочни избори защото могат да засилят парламентарните си позиции, но той няма да прибегне до този ход, защото нов вот няма да бъде полезен за държавата.

Бойко Борисов, министър-председател: Както многократно съм казал не възнамерявам да се кандидатирам за президент и не възнамерявам аз да предизвиквам предсрочни избори. Огромна амбиция имаме и се радвам, че всички министри са амбицирани да покажат добри резултати и се радвам, че в много сфери вече ги има.


;

Спирането на обществените поръчки не е кампания, нито е подсказано от външни фактори, категоричен е Борисов. Позицията на правителството е принципна, че трябва по-голяма публичност и яснота в процедурите, по които се дават парите на данъкоплатеца.

Бойко Борисов, министър-председател: И най-важното за мен е да ми е чиста съвестта, да са ни ясни действията на правителството, да няма никакви съмнения. И там където се появят, там където аз виждам, че може да се направят по-добре, още повече имаме нов ЗОП - всичко да си мине по новия закон, мисля че правилно постъпихме и това се одобрява от хората. Посочването на хора или фирми с пръст не е правилно, защото в тях работят хиляди хора. А ние трябва да сме си взели бележката, което е факт вече и всяка една процедура да бъде толкова публична, толкова прозрачна, така както процедурите ни, които правим с европейски пари.

Борисов постави и амбициозен срок за 6 месеца да догоним Румъния в съдебната реформа и борбата с корупцията - единствените показатели, по които сме изостанали от съседите си. В Брюксел били убедени, че тази амбиция ще бъде постигната.

Бойко Борисов, министър-председател: За това, той толкова уверено, председателят на ЕК каза, че в рамките на неговия мандат, сиреч в рамките на две години още ще бъде свален мониторинговия механизъм за България и за Румъния.

Премиерът заяви още, че в Брюксел много трудно може да се постигне консенсус по искането на Великобритания за реформи, което налага лидерите да заседават денонощно.

Бойко Борисов, министър-председател: Действително ЕС е на кръстопът, защото ако след референдума във Великобритания и позициите на отделните държави тук в Брюксел не се стигне до разбирателство и Великобритания напусне ЕС, той няма да бъде същия. И като се има предвид и огромната миграционна вълна.

Заради атентата в Анкара срещата между евролидерите и Турция е отложена за 5 март. Борисов подчерта, че настоява пред колегите си за незабавно затваряне на външните граници, а не за издигане на огради между страните-членки. Премиерът коментира, че лидерите на другите държави го чуват и е сигурен, че макар и след време ще възприемат позицията му. Бойко Борисов подкрепи и българските превозвачи, които правят контраблокада по границата ни с Гърция в отговор на поредната блокада на гръцките фермери.

Бойко Борисов, министър-председател: Аз поздравявам и нашите превозвачи и министър Московски с ежедневното си присъствие там. Това е начина да се отговори. За съжаление ние няма с кого да преговаряме в Гърция. За съжаление, популизмът там изигра такава роля, че страната им се наводни с имигранти, икономическата криза е факт и най-брутално по неевропейски като в 19-ти век техните фермери затварят българската граница. Нещо повече, те така се държат и още повече изнервят българите с това, че се пекат ципури и си ядат лавраци. Пият си узо, играят си сиртаки, а нашите бедстват.

Борисов е получил поредно обещание от гръцкия си колега Ципрас, че в неделя ще има нови преговори с гръцките фермери.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Чистачките от столичното летище благодариха на премиера
Чистачките от столичното летище благодариха на премиера
Босилеград осъмна с разкъсани плакати на Апостола
Босилеград осъмна с разкъсани плакати на Апостола