НОВИНИ

Бойко Борисов: Бойните самолети трябва да са нови

Премиерът Бойко Борисов заяви, че не иска да се намесва какъв модел да бъде купен, но има едно изискване - самолетите, с които ще бъде превъоръжена армията ни, да бъдат нови. Той подчерта, че трите рода войски трябва да се превъоръжават паралелно. По-късно в парламента Борисов отново каза, че не иска да се намесва кой изтребител да бъде купен и добави, че нови машини произвеждат всички коментирани у нас марки.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:00, 07.07.2017
Чете се за: 01:33 мин.
У нас

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов каза, че би искал дебатът за превъоръжаването на армията ни да се води в парламента и да бъде напълно прозрачен, защото става дума за милиард и половина лева. Премиерът и военният министър участваха на публична дискусия „Трансатлантическата връзка през Българското председателство на Съвета на ЕС“.

Европейският съюз да стане колективен член на НАТО с обща отбранителна система - тази идея лансира отново днес премиерът Бойко Борисов. Така по думите му биха се спестили много средства за превъоръжаване на всяка една страна-членка на Алианса по отделно с всичко необходимо. А що се отнася до изтребителите за българската армия, той бе категоричен, че преди всичко те трябва да са нови.

Бойко Борисов, министър-председател на Р България: Експертите нека да се произнесат, но самолетите трябва да са нови. Така и така ще се вадят купища пари за тях, поне да са нови. Така че се надявам и в лицето на държавите, с които преговарям и произвеждат такава техника, това да стои на тяхното внимание.

Премиерът бе категоричен ,че няма да коментира кой самолет е по-хубав. Важно, по думите му, е освен да е нов, и да е по джоба на държавата ни. Военният министър Какачанов пък посочи , че първо трябва да започнат преговорите със съответните производители на изтребителите и чак след това ще стане ясно с кой най-бързо можем да се договорим. Интересът, добави той, е не само за армията ни, но и за цялото общество, защото ставало дума за сума от над милиард и половина и не трябвало да има никакво съмнение за корупционни практики или за вземане на решения под масата.

Красимир Каракачанов, министър на отбраната: Аз предпочитам този дебат да се води доста по-публично, да се води, ако щете, и пред камерите, за да няма съмнение в обществото. Защото няма кого да убедите в България, имайки предвид практиката през последните 25 години, че като става въпрос за големи суми за превъоръжаване няма и далавери. Аз искам това да бъде избегнато и да бъде постигнат един прозрачен процес, при който да е сигурно, че никой не е злоупотребил с парите, които всеки един отделя за данъци.

На същия форум американският посланик у нас Ерик Рубин изрази мнение, че новите бойни самолети, които ще закупи България, трябва да са съвместими с НАТО . Той подчерта също, че трябва да се има предвид не само покупката, а и съпътстващите я поддръжка, обучение и бази.

Ерик Рубин, посланик на САЩ в България: България е изправена пред редица важни решения, които трябва да вземе сама. Но дългосрочните разходи и ползи са тези, които според мен трябва да са част от дебата. Ние подкрепяме модернизацията и вярваме, че България трябва да подобри военната си техника. Тя трябва да е оперативно съвместима с тази на другите членки на НАТО.

По-късно в парламента Бойко Борисов уточни,че за изтребителите ще се преговаря с всички възможни производители за цени, отстъпки и разсрочено плащане.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха етнографски музей край 205-годишния храм в село Дебрене
Откриха етнографски музей край 205-годишния храм в село Дебрене
Общонационален протест на лекари срещу насилието над техни колеги
Общонационален протест на лекари срещу насилието над техни колеги