НОВИНИ

Бойко Борисов: Митрополит Киприан ще донесе Благодатния огън от Йерусалим

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна със старозагорския митрополит Киприан в качеството му на ръководител на Комисията за уреждане на статута на Македонската православна църква-Охридска архиепископия (МПЦ).

bnt avatar logo
от БГНЕС
13:49, 03.04.2019
Чете се за: 00:38 мин.
У нас
бойко борисов митрополит киприан донесе благодатния огън йерусалим

Комисията беше създадена в края на 2017 г. след искане на МПЦ Българската православна църква да съдейства за уреждане на статута ѝ.

По време на срещата между министър-председателя Борисов и митрополит Киприан беше уточнен начинът, по който ще бъде предаден донесения от Йерусалим великденски благодатен огън от българска страна на представител на македонската църква. За първи път Северна Македония получи благодатния огън от България миналата година.

Тази година старозагорският владика Киприан ще донесе благодатния огън от Йерусалим у нас. В тази връзка в правителствения самолет с българската делегация ще пътува македонски епископ, което се осъществява по изричната молба на Македонската православна църква.

На срещата митрополит Киприан запозна премиера Борисов със състоянието на храмовете в Старозагорската епархия и по-конкретно – с храм-паметник „Рождество Христово“ към шипченския манастир. „Правителството винаги е подкрепяло Българската православна църква и ще продължи да го прави“, посочи министър-председателят Борисов.

От своя страна старозагорският митрополит Киприан поднесе поздравления и благодарност към премиера Бойко Борисов за отличните църковно-дипломатически отношения между правителството на България и Българската православна църква.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отпуснаха над 13 млн. лв. допълнително за транспортни разходи на учителите
Отпуснаха над 13 млн. лв. допълнително за транспортни разходи на учителите
Над 10 000 нарушения са установени при операцията за контрол на скоростта
Над 10 000 нарушения са установени при операцията за контрол на скоростта