НОВИНИ

Бойко Борисов: Няма скандал във фонд "Земеделие"

Управляващите опровергаха информациите, че България ще връща средства на Брюксел по програмата за развитие на селските региони. По повод проверката на ДАНС в държавен фонд "Земеделие", премиерът Бойко Борисов заяви, че няма скандал във фонда. Финансовият министър Владислав Горанов пък посочи, че не се обсъжда смяната на шефа на фонда Румен Порожанов и че няма повод той да бъде упрекван.

Надежда Василева
от Надежда Василева
18:21, 08.04.2016
Чете се за: 01:22 мин.
У нас

Управляващите определиха като спекулации твърденията за огромни финансови санкции, които Брюксел ще наложи на страната ни заради нарушения при европроекти.

Бойко Борисов - министър-председател: Всички държави в Европа имат финансови корекции, основна практика, ако някъде има проект в Европа, ще бъде коригиран, затова са тези инструменти, наречени финансови корекции, иначе програмата я платихме.

Томислав Дончев - вицепремиер: Ако ме питате дали има опасност за 250 милиона, няма такава опасност, това е огромна сума. Каквито и нарушения да са правили и общини, и селски стопани, не виждам как може да са на такава стойност. Иначе програмата приключи успешно в края на миналата година. Средствата в огромната част са възстановени, останаха 4 или 5 милиона за възстановяване.

От земеделското министерство също потвърдиха пред БНТ, че Еврокомисията е отрекла твърденията за огромни санкции.

Васил Грудев, зам.-министър на земеделието: Нееднократно ние сме заявявали, че при влизането в мандата на нашия кабинет миналата година заварихме отворени процедури с висящи санкции 320 милиона евро, към днешна дата наложени санкции са само за 26 милиона евро.

Финансовият министър каза, че опозицията има интерес от разпространяването на твърденията за санкции срещу България. Владислав Горанов посочи още, че не се обсъжда смяната на шефа на фонд Земеделие.

Владислав Горанов - министър на финансите: Това са спекулации, не се е обсъждала тази тема, няма пряка връзка между това, което разследват силовите служби и дейността на Порожанов. Той се ползва с доверието на правителството, нямаме повод да го обвързваме с лоши практики във фонд Земеделие, ако намерим такъв разбира се, си запазваме резервите да действаме спрямо всеки един, независимо на каква позиция е във властта.

Управляващите не смятат, че има скандал във фонд Земеделие.

Бойко Борисов - министър-председател: Борбата с корупцията е едно, скандал е друго. Ако има по сигналите, които са ни дали хора извършили престъпления, затова са там прокурорите и ДАНС, ще бъдат вкарани в затвора, какъв скандал е това?

Владислав Горанов - министър на финансите: ДАНС влезе във фонд Земеделие, за да провери всички косвени данни, че в администрацията на фонда са се правили или се правят неща, които могат да наведат за съмнения за корупция между работещите във фонда.

Финансовият министър допълни, че ДАНС може да прояви интерес и към други структури и подчерта, че кабинетът категорично е заявил политиката си за борба с корупцията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар унищожи две коли във Варна
Пожар унищожи две коли във Варна
Подновиха депортирането на мигранти от Гърция
Подновиха депортирането на мигранти от Гърция