Премиерът откри 75-тото издание на Международния технически панаир в Пловдив. В рамките на седмица 600 фирми от 34 държави ще представят свои разработки и иновации. На церемонията Бойко Борисов коментира, че страната ни уверено върви към чакалнята на еврозоната, като правителството е направило всичко необходимо за развитието на икономиката.

Министър-председателят изтъкна, че икономиката ни бележи ръст.

Бойко Борисов - министър-председател: Ръст на икономиката 3,5 процента, всички световни кредитни агенции повишават кредитния рейтинг на България, уверено вървим към чакалнята на еврозоната. Откриват се нови и нови работни места и то високо технологични и неслучайно партньорите на панаира говорят за развитие в сферата на иновациите, новите технологии.

Компании от Европа, Азия и Северна Америка участват в есенния технически панаир в Пловдив. Според премиера Борисов, подобни изложения са особено важни, тъй като на тях се сключват десетки договори и се развиват нови партньорства. Страна партньор на техническия панаир тази година е Русия, а фокусът между държавите ни е поставен върху иновационните проекти.

Наталия Бочарова - зам.-министър на науката и образованието на Русия: Това са индустрия 4.0, цифровата икономика, въпросите на научното, образователното и производственото сътрудничество.

Премиерът Борисов преряза лентата заедно с руския посланик Анатолий Макаров.

Бойко Борисов: Отивам сега, главнокомандващият на НАТО в Европа ме чака, днеска съм ги разделил "Америка за България", Руската федерация, НАТО, шпионите са така.

Борисов разгледа палатата на Русия, в която се представят разработки в областта на роботизираното производство, изкуствения интелект и космическите технологии. Специализираните изложби в панаира са пет с акцент върху машиностроенето, автомобилите и транспорта, строителната техника, енергетиката и дигиталните технологии.

Преди да посети техническото изложение, Борисов инспектира довършителните дейности в Голямата базилика в Пловдив, новата художествена галерия и обновения площад „Централен", за които бяха отпуснати средства от държавата. Премиерът беше придружен от представители на фондация „Америка за България", която финансира възстановяването на античните мозайки в Базиликата.

Бойко Борисов - министър-председател: Да благодаря на фондация "Америка за България", защото нали нашите политически опоненти много обичат да казват, че сме дали милиарди за самолети, за F-16, но в същото време пък дружбата ни със САЩ не върви само по линиите на базите в България.

300 хиляди лева на година ще струва на страната ни издръжката на археологическия обект Голямата базилика, в който под защитно съоръжение са разположени над две хиляди квадратни метра антични мозайки от 4 век.

Нанси Шилър - президент на фондация „Америка за България": И общината, и държавата тук са невероятни партньори, и както говорихме - държавата трябва да подсигури 20 работни места, които след това ще менажират, така че искаме това да е по международен стандарт.

Премиерът Борисов изпробва и устройство за изкуствена реалност, което дава възможност да се види как е изглеждала епископската базилика на древен Филипопол.

Според премиера Борисов, откриването на Голямата базилика ще доведе у нас стотици хиляди туристи, като това ще се отрази положително и на бизнеса в страната.