НОВИНИ

Бойко Борисов: Папа Франциск си тръгна като приятел на България

Посещението на папа Франциск в България приключи. Главата на Римокатолическата църква беше изпратен на летището от премиера Бойко Борисов, преди да отлети за Северна Македония. Светият отец заяви, че е останал много доволен от посещението и благодари на страната за добрите отношения със съседните страни. А Бойко Борисов посочи, че в лицето на папа Франциск България има голям приятел.

Александър Марков
от Александър Марков
12:02, 07.05.2019
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Продължавайте да изграждате мир и да сеете добро - това бяха последните думи на папа Франциск на българска земя, които отправи към премиера Бойко Борисов.

Папа Франциск: Останах много доволен от посещението си, защото българският народ е един здрав народ.

Премиерът даде дума, че България ще продължи да работи за мир в региона и изпрати папата с държавни почести.


;

Бойко Борисов благодари на хилядите служители, осигурили реда и сигурността по време на посещението, и се извини на онези, които не харесват папата.

Бойко Борисов, министър-председател: Мисля, че тридневното му посещение е една добра реклама за България, по света, виждате, всички медии и Ваши колеги отразяват посещението му.

На въпрос на БНТ как ще коментира думите на папа Франциск да бъдем по-толерантни към бежанците, Борисов отговори, че България ясно разграничава бягащите от войни и икономическите мигранти.

Бойко Борисов, министър-председател: Това са две различни неща. Надали някой от вас бягащи от война хора, стреляйки ги там с ракети и бомби, няма да ги приюти, да ги скрие и след това да ги върне в собствената им страна. Ние сме против тези, които нощно време през границата, нарушавайки закона, искат да стигнат някъде, където не ги желаят и затова много стриктно, усърдно пазим своята граница.

Борисов използва повода и припомни продължилата с години негативна кампания срещу България, свързана с покушението над папа Йоан Павел Втори.

Бойко Борисов, министър-председател: Истински и за Сергей Антонов съжалявам, че толкова много изстрада този човек от една световна конспирация, която нямахме нищо общо, но, така или иначе, десетилетия наред този атентат се свързваше с България.

Така приключи тридневното посещение на папа Франциск в България. Това е втората визита на глава на Римокатолическата църква в България след посещението на папа Йоан Павел Втори през 2002 г.

29-ото апостолическо пътуване на папата беше следено от хиляди хора в България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правителството отпуска 27 млн. лева за болницата в Ямбол
Правителството отпуска 27 млн. лева за болницата в Ямбол
Освободиха задържаните в Мианмар журналисти на Ройтерс
Освободиха задържаните в Мианмар журналисти на "Ройтерс"