Бойко Борисов покани корейския президент в България за първа копка на нов завод

Премиерът Бойко Борисов се срещна в Сеул с президента на Южна Корея Мун Дже-Ин. Борисов покани корейския президент да посети България догодина, когато се навършват 30 години от установяването на дипломатически отношения между двете страни и го призова да бъде направена първа копка на нов завод за батерии за електромобили у нас. Мун Дже -Ин подкрепи намеренията на България да развива двустранните отношения с Корея в тази област. Репортаж на Александър Марков и Владимир Богдански.

Александър Марков
от Александър Марков
преди 5 месеци (обновена)
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Срещата между двамата се проведе в Президентския дворец в столицата Сеул. Премиерът покани корейския президент в България и поиска подкрепа от него за инвестиции на корейски компании в България.

Това е първата визита на действащ български министър-председател в южноазиатската страна. Президентът Мун Дже-инизтъкна, че стокообменът между двете страни нараства и пое ангажимент да рекламира страната ни.

Борисов потвърди българската позиция за дипломатическо разрешаване на ситуацията на Корейския полуостров и получи поздравления за избора на Кристалина Георгиева за шеф на МВФ.

В рамките на тридневната си визита премиерът и водената от него българска делегация, в чийто състав са вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, финансовият министър Владислав Горанов и министърът на икономиката Емил Караниколов, се срещна с премиера на Южна Коре Ли Нак-йон и представители на южнокорейския бизнес.

Това, което стана ясно, е, че България ще предостави статут на стратегически инвеститор на южнокорейски компании.

Бойко Борисов вече предложи на "Хюндай" да изгради Център за електро- и автономни автомобили в България. Втора корейска компания може да инвестира 1,5 млрд. евро в завод за батерии за електромобили у нас.

Двете страни подписаха и Меморандуми за сътрудничество в енергетиката и външните работи.

Топ 24
Най-четени