НОВИНИ

Бойко Борисов се срещна с турския премиер Бинали Йълдъръм

На Мюнхенската конференция по сигурността премиерът Бойко Борисов настоя инвестициите в европейски и световен мащаб да се насочат за инфраструктура и образование, а не към нови огради и военни действия.

bnt avatar logo
от БНТ
15:29, 16.02.2018
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

44-ото издание на конференцията събра рекорден брой световни лидери и медии, в това число генералните секретари на НАТО и ООН, председателят на Еврокомисията, министър-председатели и повече от 40 външни министри.

На двустранна среща между Бойко Борисов и турския му колега Бинали Йълдъръм бе подчертано значението на инфраструктурните проекти в региона, с акцент върху важната роля на трансевропейските коридори 4, 8 и 10, които осигуряват свързаност в Европа.

Йълдъръм подчерта, че изпълнението на тези проекти ще става според европейските изисквания. Двамата обсъдиха и отношенията Европейски съюз-Турция.

Бинали Йълдъръм, министър-председател на Турция: Продължаваме да изпълняваме задълженията си затова мигрантите да не преминават от Турция към България. Също така обаче искаме и Европа да има повече разбиране за нашата ситуация и затова какво ние правим за Европа по отношение на мигрантите. И като член на НАТО очакваме нашите партньори да разберат и да оценят колко чувствителна е нашата ситуация в момента.
Бойко Борисов, министър-председател на България: И сутринта на панела, и днес аз съм доста така и спокоен, и ведър на тема: НАТО, на тема, че южният флаг на НАТО е защитен надеждно от Турция и че все повече европейски страни влизат в нашия тон за нормализиране на отношението, за да можем да харчим повече парите за инфраструктура, за образование, за култура, за дружба, а не да правим отново огради и отбранителни валове, което струва милиарди.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Домашен арест за генерал Кирчо Киров
Домашен арест за генерал Кирчо Киров
Мерки за безопасност при палене на огньове за празника „Сирни заговезни“
Мерки за безопасност при палене на огньове за празника „Сирни заговезни“