НОВИНИ

Бойко Борисов: ​Турция отказва да се извини за думите на Мевлют Чавушоглу

Турция отказва да се извини за думите на външния министър Мевлют Чавушоглу за турска намеса в промените в закона за вероизповеданията у нас. Това заяви премиерът Бойко Борисов след дълга среща, продължила до 1:00 часа през нощта, с турския вицепрезидент Фуат Октай в Румъния.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
08:05, 30.03.2019
5187
Чете се за: 01:01 мин.
По света

След повече от 5 часа разговори между премиера Бойко Борисов и турския вицепрезидент Октай, българският министър-председател каза, че турската страна по никакъв начин не е приела, че има вина за казаното от външния министър Чавушоглу и твърди, че това по никакъв начин не е намеса във външните работи на страната ни.

Бойко Борисов, министър-председател: Виждате колко време те считат, че с нищо не са ни засегнали, че било извадено от контекста това, което България се раздухва. Извадихме сайтовете, пуснахме го на живо, говорихме и сега продължават да говорят по телефона. Не считам повече за нужно едно и също нещо да говорим. Ако преценят, че трябва да си понесе Чавушоглу извиненията, да го направят. Аз бях неотстъпчив за всякакви други варианти, а съвместни изказвания, комюникета, интерпретации и всичко останало.

БНТ: Винаги сте казвал, г-н премиер, че отношенията ни с Турция са от стратегически важно значение за България - от тук нататък вие лично бихте ли поискали среща с президента Ердоган, за да се изясни този въпрос?

Бойко Борисов, министър-председател: Няма какво да изясняваме - въпросният външен министър казва, че е оказан натиск, за да се приеме Закона за вероизповеданията, което е лъжа, което не е истина. На мен никой не ми се е обаждал и оказвал натиск. това ние самите, знаете го правихме толкова време публично - срещи със Синода, с мюфтиите, с всички. Какъв натиск, какво е това - аз ги разбирам, че са в избори, но и ние сме в избори. Когато всички водят антитурска кампания, ние никога не сме си го позволили, а в България антитурската кампания носи плюс. Именно заради добросъседските отношения ние никога не го правим. Разбирам ги, че в неделя имат избори, но не за сметка на България. По никакъв начин нашите български мюсюлмани не се нуждаят от защита, защото те имат абсолютните права, свободи и на вероизповедания, и на всичко останало. Така, че това съм защитавал, не се разбрахме, за съжаление.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Втори тур на президентските избори в Словакия
Втори тур на президентските избори в Словакия
След Срещата на върха в Букурещ: Борисов разговаря с турския вицепрезидент Октай
След Срещата на върха в Букурещ: Борисов разговаря с турския вицепрезидент Октай