НОВИНИ

Бойкот: И партия "Воля" напуска парламента

Партия "Воля" обяви, че напуска парламента. Пред БНТ Веселин Марешки посочи като мотиви за решението, че искат да върнат в дневния ред разговорите за важните неща като доходи, сигурност, здравеопазване. Според управляващите решението на "Воля" няма да спре работата на Народното събрание. Не се притесняват и от предсрочни избори. Следващата седмица предстоят разговори на лидера на "Воля" с ГЕРБ. Вижте повече по темата от Надежда Василева.

Надежда Василева
от Надежда Василева
20:04, 14.03.2019
Чете се за: 02:01 мин.
У нас

Всеки ден оттук нататък управляващите ще трябва да затягат редиците в битка за кворума. С решението си, "Воля" е втората политическа сила след БСП, която напусна парламента. ГЕРБ и патриотите имат общо 122-ма депутати. Или с един повече над необходимите 121, за да заседава Народното събрание. За кворума могат да им помогнат двамата независими депутати.

БСП от месец напуснаха Народното събрание, а ДПС следват тактиката да не влизат в залата, преди да е започнало заседанието. С "Воля", депутатите, които участват в бойкота на работата на парламента стават общо 115.

Дори и с партия "Воля", заседанието тази сутрин започна на ръба на кворума.

Цвета Караянчева - председател на НС: Спокойно, има кворум, откривам заседанието.

Час по-късно депутатите на Марешки последваха действията на БСП.

Веселин Марешки- председател на "Воля": Взехме решение също да напуснем парламента.

В интервю за БНТ Марешки обясни, че искат да свалят политиците на земята.

Веселин Марешки - председател на "Воля": Считаме, че важните въпроси са за доходите, за достойно здравеопазване по посока на здравните работници, лекари, медицински сестри, за нас като пациенти, достойно и добро образование и вътрешна и национална сигурност.

В сряда Марешки ще има консултации с ГЕРБ.

Веселин Марешки - председател на "Воля": И на базата на това какви ангажименти ще поемат за бъдещето на това управление, ние ще решим какви ще бъдат нашите следващи действия.

- Извивате ли ръце за нещо?
- Абсолютно извиваме ръце да почнат да си вършат работата и хората да го усетят положително по джобовете си. Защото те и сега го усещат в отрицателен размер.
-Нещо за "Воля" искате ли?
- Не, ние от "Воля" сме в българския парламент, за да помагаме на хората да живеят по-добре и държавата да се развива и да просперира.
- Ще кажат, че това е пиар ход, който цели да вдигне вашия рейтинг. Така ли е?
- Аз не съм се притеснявал и срамувал да се явявам на мажоритарни избори и съм постигал най-високите мажоритарни резултати във втория по големина град в България Варна.
;

Напускането на "Воля" не разтревожи особено управляващите. Дадоха да се разбере, че ще затягат редиците.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Дисциплина. Знаете, че в Холандия с един глас се крепи кворумът.
Валери Симеонов- "Обединени патриоти", лидер на НФСБ: За кворума не съм особено притеснен.
Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Не смятам, че има парламентарна криза.
Валери Симеонов- "Обединени патриоти", лидер на НФСБ: Не мога да давам такива определения за парламентарна криза. На мен ми е много комфортно сега, когато ги няма БСП. Приемат се законите, с едно добро темпо. Какво означава парламентарна криза? Парламентът работи ли? Работи! Добре ли работи?Добре работи!

Според ГЕРБ, въпреки бойкота на три парламентарни групи, няма да се стигне до предсрочни избори.

Цветан Цветанов: председател на ПГ на ГЕРБ: Страната е стабилна, парламентът върши своята работа и смятам, че най-важното, което ни предстои е да направим, съответните си добри резултати на европейските избори и да се подготвим много по-сериозно и за местните избори.

От днес БСП временно останаха с депутат по-малко, след като парламентът прие оставката на Славчо Велков по здравословни причини. Той обаче ще стане съветник на Корнелия Нинова.

Сред важните решения, които предстоят пред депутатите е изборът на нов състав на ЦИК. Правната комисия изслуша кандидатите за поста. Като основни предизвикателства те посочиха машинното гласуване, кибер атаките и комисията да е гарант за честни избори. Мандатът на сегашната ЦИК изтича на 21 март.

Утрешното пленарно заседание е първото изпитание пред управляващите дали ще съберат кворум. И после всеки следващ ден. Ако някоя от партиите, предприели тактика на бойкот не направи крачка назад и не преосмисли позицията си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нинова: ГЕРБ се уплашиха от опрощаване на дълговете на мюфтийството
Нинова: ГЕРБ се уплашиха от опрощаване на дълговете на мюфтийството
Обвиниха словашки бизнесмен за убийството на журналиста Ян Куциак
Обвиниха словашки бизнесмен за убийството на журналиста Ян Куциак