НОВИНИ

Неофициално: Васил Божков е освободен от ареста и е в Дубай

Васил Божков е освободен от центъра за задържане в Абу Даби, научи "По света и у нас". Според наши източници бизнесменът в момента се намира в Дубай, но му е забранено да напуска страната. От външното ни министерство коментираха, че страната ни не е уведомявана за освобождаването на Божков, а посланикът ни в Емирствата Богдан Коларов е отправил спешно запитване към властите дали изнесената информация е вярна. По темата говорителят на главния прокурор съобщи, че документите за екстрадиция на Божков вече са готови и утре ще бъдат предоставени на правосъдното министерство.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:07, 16.02.2020
Чете се за: 01:27 мин.
У нас

Васил Божков е бил освободен от ареста вчера следобед. Това е станало, след като в изисквания, според закона в Емирствата, срок от 20 дни, властите са се произнесли по молбата му за освобождаване. В тази процедура се разглеждат само обвиненията, за които е издадена Червената бюлетина на Интерпол, а те са ръководство на организирана престъпна група за данъчни престъпления, изнудване, принуда и корупция. Според наши източници, паспортът на Васил Божков е отнет и той няма право да напуска Емирствата, докато няма окончателно решение дали ще бъде екстрадиран, или не.

Васил Божков беше задържан в Абу Даби на 31 януари привечер, а Обединените арабски емирства потвърдиха официално за това на 2 февруари. На страната ни е даден срок до един месец да изпрати документи за екстрадиция. Според източници на "По света и у нас" на бизнесмена веднага е предоставена адвокатска защита и той е подал молба да бъде освободен до взимането на крайно решение дали ще бъде предаден на българските власти.

През тази седмица на Васил Божков бяха повдигнати задочно нови обвинения, след първите девет. Новите са за търговия с влияние и задържане и отчуждаване на културни ценности. Така и документите, които трябва да съдържат както обвиненията, така и да се сочат доказателства за тях и законовите текстове, по които са повдигнати, се увеличиха до над 200 страници, които трябва да се преведат на арабски език. Както стана ясно вече, това е направено и утре документите за екстрадиция ще бъдат изпратени.

Сийка Милева, говорител на главния прокурор: Дори за прокуратурата е изненада, че той е бил в арестно помещение повече от две седмици. Практиката в такива държави е да се отнема само паспортът.

Практиката в Емирствата е да бъдат задържани само тези чужди граждани, които са обявени за издирване чрез Интерпол по обвинения за убийства и тероризъм. От българското външно министерство коментираха за "По света и у нас", че България не е уведомявана за освобождаването на Васил Божков от Центъра за задържане в Абу Даби.

Сийка Милева: Дали обвиняемият Божков е освободен от ареста няма нищо общо с молбата за екстрадиция. В понеделник преведените материали постъпват в министерство на правосъдието и ще бъдат изпратени незабавно в Обединените арабски емирства.

Според Федерален закон №39 исканията за екстрадиция, изпратени от държави, с които няма двустранна спогодба, се движат само по дипломатически път. По тази причина правосъдното министерство трябва да ги изпрати в Обединените арабски емирства чрез Министерството на външните работи.

През седмицата, източници на "По света и у нас" съобщиха, че според оперативна информация Васил Божков е търсил съдействието на Русия за освобождаването си от ареста в Абу Даби. По същото време на посещение в Емирствата е бил шефът на руското разузнаване Сергей Наришкин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пуснаха арестувания за грабежа на бензиностанция в Стара Загора
Пуснаха арестувания за грабежа на бензиностанция в Стара Загора
Лидерите от Западните Балкани се срещат с председателите на ЕК и ЕП в Брюксел
Лидерите от Западните Балкани се срещат с председателите на ЕК и ЕП в Брюксел