НОВИНИ

​Братът на Йоан Матев не пожела да свидетелства срещу него

Братът на Йоан Матев - обвинен за убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина, отказа да свидетелства срещу него. Днес за първи път Марсел Матев влезе в съдебната зала. Неговите показания бяха ключови за разкриването на жестокото убийство. По делото бяха разпитани и съученици на Матев, които потвърдиха, че много хора от гимназията са го разпознали на кадрите, разпространени от МВР след убийството. Ако бъде признат за виновен, обвиняемият може да получи от 5 до 12 години затвор, защото в момента на убийството е бил непълнолетен.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:17, 18.05.2018
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Едва няколко минути продължи престоят на брата на Йоан Матев в съдебната зала. Марсел се възползва от правото си да не говори заради родство с подсъдимия.

Марсел Матев: Без коментар, не!

Братът на подсъдимия е ключов свидетел в процеса, защото според разследващите именно на него Йоан Матев е разказал за убийството. Марсел заведе полицаите и до шахтата, където беше намерен ножът, с който е бил наръган Георги Игнатов.

Иван Томов - адвокат на подсъдимия Йоан Матев: Отказът на свидетеля води до отпадане на показанията на досъдебното производство. Показанията отпадат.
Няма нищо свързано и по ножа с Йоан Матев. Нито ДНК, нито биологичен материал, нито дактилоскопски.

В залата бяха прочетени и показанията на 21-годишния Теодор Мичев, който е бил съученик на Матев. По думите му много от гимназистите в ,,Езиков свят" са разпознали обвиняемия на кадрите, разпространени от МВР малко след убийството. Пред разследващите свидетелят е споделил, че Матев се е появил в училището с рана на лицето. Не се обадил в полицията от страх да не го обвинят несправедливо.

БНТ: По думите ви стана ясно, че съучениците ви са разпознали Матев, така ли е?
Теодор Мичев, свидетел: Не си спомням, беше преди година и половина.

Казахте, че не е способен на убийство?

Такова впечатление ми направи. Агресивен да, но не дотам да убие.

Стана ясно още, че друг от съучениците на Йоан се е свързал с майка му, за да предложи помощта си.

От прокуратурата не пожелаха да коментират отказа на Марсел Матев да повтори думите си в съда. Според държавното обвинение има достатъчно събрани доказателства по делото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отново стрелба в американска гимназия, съобщава се за 8 жертви
Отново стрелба в американска гимназия, съобщава се за 8 жертви
Виенски икономически форум се проведе в София
Виенски икономически форум се проведе в София