НОВИНИ

Брайвик срещу Норвегия

В Норвегия започна дело, в което масовият убиец Андерш Брайвик съди властите в страната за нехуманно отношение и нарушаване на човешките му права. Той е недоволен от условията, при които излежава присъдата си. През 2012 - та Брайвик беше осъден на 21 години затвор за убийството на 77 души на остров Ютьоя и при взрив в центъра на Осло от поставена от него бомба.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
21:09, 15.03.2016
Чете се за: 01:04 мин.
По света

Килията е зле обзаведена и няма гледка навън, престоят извън нея - само по час на ден,кафето е студено, изолиран е от други затворници и от посетителите - това са само част от оплакванията на Андерш Брайвик, описани от самия него в писмо до управата на затвора. Човекът, който днес отправи нацистки поздрави в съдебната зала. Това е първото му публично появяване, след като беше осъден през 2012. Нарича условията, при които живее "нечовешки", а адвокатът му твърди, че той е силно стресиран от живота в изолация и че Норвегия нарушава Европейската конвенция за правата на човека.

В изложението си днес защитникът му определи живота на 37-годишният Брайвик е по-лош от смъртна присъда. Имал е само един физически контакт с посетител - майка му го прегърнала при посещението си, преди да умре от рак през 2013 година.

Норвежките власти отхвърлят обвиненията с аргумента, че Брайвик е много опасен.

Мариус Емберланд, представляващ норвежката държава: Брайвик не показва признаци на разкаяние. Той продължава мисията си от затвора. Способен е да планира ужасни и зрелищни актове на насилие продължително време, без околните дори да забележат.

През юли 2011 Брайвик взриви бомба в Осло и уби 8 души, а след това хладнокръвно застреля 69 души, повечето младежи, на близкия остров Ютьоя. Някои от оцелелите не искат да си споммят кошмара, други очакваха да видят днес лицето на Брайвик.

Бьорн Ихлер, оцелял от остров Ютьоя: Да се изправим срещу омразата на Брайвик към нашите принципи тук в Норвегия, е може би най-добрият отговор, за да покажем, че не сме позволили той да промени нашата същност.

Брайвик е единственият обитател на крило на затвор с максимална сигурност на затвор на 100 км от Осло. Има компютър и телевизор, но не и интернет. Посетителите му разговарят с него през прозрачна преграда. Писмата му се цензорират, за да не се допусне разпространяване на опасни идеи. Брайвик ще говори пред съда на 16 март. Делото продължава до 18 март.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест пред палестинското посолство
Протест пред палестинското посолство
Нова акция срещу графитите в Пловдив
Нова акция срещу графитите в Пловдив