Бразилия е готова да приеме международна финансова помощ за потушаване на амазонските пожари, но само ако страната контролира средствата. Това обяви говорителят на бразилския президент. Засега няма реакция на страните от Г-7. В понеделник, на срещата в Биариц те предложиха 22 милиона долара за борбата с амазонските пожари. Тогава, обаче, президентът на Бразилия отказа подкрепата.

Промяната в мнението на бразилския президент настъпила след среща с власитте на най-пострадалите щати в Амазония. Те успели да го убедят, че международната финансова подкрепа им е необходима за потушаването на пожарите.

Жаир Болсонаро, президент на Бразилия: Ние нямаме нищо против Г-7, освен срещу един президент от Г-7. Знаем какви са му намеренията. Вече никой не се съмнява в това.

Условието на Бразилия, обаче, е сама да определи как да бъде изразходвани парите и тя да контролира използването им. Ройтерс съобщава, че бразилското правителство вече е приело 12 милиона и 200 хиляди долара от Великобритания.

Холивудската звезда Леонардо ди Каприо предложи на Бразилия 5 милиона долара. Шефът на Епъл също обеща финансова помощ, но все още не е известна сумата, която той ще дари.

За да ограничи пожарите, Бразилия вече мобилизира 44 хиляди военни. Операцията им ще продължи месец. На военно учение край Рио де Жанейро бяха демонстрирани способностите на бразилските военни и технви колеги от други страни да реагират при природни бедствия.

И в съседна Боливия продължават горските пожарите. Подложен на критики от екоактивисти, боливийският президент се включи в потушаването на няколко огнища.

Ево Моралес, президент на Боливия: Не смятаме, че посоката на вятъра ще се промени и ще върне пожарите тук. Но ние продължаваме работата.

Огнената стихия в Боливия вече опожари около един милион хектара гори.