COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Бразилия продава на търг четири нефтени находища

Бразилия предлага на търг права за сондиране на четири дълбоководни нефтени находища, от което се надява да събере повече от 26 милиарда долара и да превърне страната в един от топ производителите в света.

от БГНЕС
17:25, 06.11.2019
Чете се за: 00:57 мин.
По света
Бразилия продава на търг четири нефтени находища

Десетина нефтени компании наддават за кладенците, за които се смята, че съдържат 15 млрд. барела нефт - почти двойно повече от резервите на Норвегия, съобщава АФП.

Находищата са открити под дъното на океана край югоизточното крайбрежие на Бразилия.

"Това е исторически ден за петролния сектор на Бразилия", каза Десио Одоне, ръководител на Националната агенция за петрол, когато продажбата в Рио де Жанейро започна по-рано днес.

Дългоочакваният търг - най-големият досега в Бразилия - идва след неотдавнашния натиск на президента Жаир Болсонаро в Саудитска Арабия за включване на латиноамериканската страна в картела за производство на петрол ОПЕК. Правителството се надява продажбата да превърне страната в петия най-голям производител в света през следващите 10 години. Тя се класира на девето място през 2018 година, според Американската администрация за енергийна информация.

Бразилският държавен петролен гигант Petrobras е сред кандидатите, които също включват ExxonMobil, Shell и китайската CNOOC.

Цените са фиксирани и победители ще бъдат компании, предлагащи най-голямото петролно намаление на правителството.

Petrobras заяви, че планира да упражни своите преференциални права за два от четирите блока. Очаква се да си партнира с чуждестранни разработчици на находищата.

Ако правата за четирите находища бъдат продадени, ще бъдат генерирани 106 млрд. реала, или повече от 26 млрд. долара.

Огромната печалба ще бъде благодат за крайнодясното правителство на Болсонаро, което се бори за възраждане на икономическия растеж, намаляване на безработицата и изплащане на осакатяващия дълг.

Екологични активисти проведоха протест пред луксозен хотел в Рио, където се провежда търгът.

Продажбата идва, когато Бразилия се бори с овладяване на масивен нефтен разлив край североизточния й бряг, който засегна стотици плажове.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Apple с ново поколение смартфони, поддържат 5G
Apple с ново поколение смартфони, поддържат 5G
Отвъд границите: Вера Гигова: Времето не принадлежи на никого!
"Отвъд границите": Вера Гигова: Времето не принадлежи на никого!