НОВИНИ

Бразилия в тридневен траур заради самолетната катастрофа с футболния отбор

Приказният възход на малкия бразилски футболен отбор Шапекоензе, чиито играчи се превърнаха в национални герои, беше трагично прекъснат. Самолетът превозващ футболистите за най-големия мач в историята на клуба, се разби в Колумбия. 75 души загинаха, едва шестима оцеляха. Бразилия обяви тридневен траур. Това не е първата подобна трагедия, покосила футболен отбор в историята.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
17:37, 29.11.2016
Чете се за: 01:09 мин.
По света

Те са символ на превърнатата в реалност футболна приказка. Шапекоензе достига върха на бразилската футболна лига през 2014, за да стигне до финала Копа Судамерикана. Това е първият бразилски отбор стигал до финала в този турнир в последните три години, а мачът щеше да бъде кулминацията на един славен сезон за тима от малкия град Санта Катарина с население от едва 200 хиляди души.

Плинио де Нес - член на борда на Атлетико Шапекоензе: "Казаха ми че отиват да преследват мечтата си, да я превърнат в реалност. Всички бяхме много развълнувани. Сега мечтата свърши."

Чартърен самолет на авиолиниите "Ламия" тръгва от Сао Пауло с 9-членен екипаж и 72-ма души на борда - състава на Шапекоензе и 21 журналисти. Спира в Санта Круз, Боливия, а оттам се отправя към Колумбия. Близо до Меделин пилотът сигнализира за електрическа повреда, кръжи няколко пъти и се разбива в колумбийските планини в 22 часа и 15 минути местно време.

Оцеляват само 7 души, сред тях трима футболисти. Двама от спасените по-късно почиват в болница. Спасителната операция трябваше да бъде прекратена през нощта заради проливни дъждове, а на дневна светлина се виждат изкривени парчета метал.

Алфредо Боканерга - директор на Гражданска авиация: "Очевидно при този вид разследвания не можем да отхвърлим и други причини за катастрофата, освен електрическа повреда. Показанията на оцелелите ще бъдат много ценни, а и за разлика от други самолетни катастрофи, в този случай мястото на инцидента е близо до населени места."

Шок и ужас е реакцията на самолетната катастрофа е. Видео, публикувано на Фейсбук страницата на Шапекоензе, показва колко мотивирани са били футболистите преди големия си мач.

Бразилската футболна федерация свали наполовина знамената пред централата си в Рио. Футболистите на Реал Мадрид и на Барселона започнаха тренировките си с минута мълчание. Футболният свят не за първи път преживява подобна трагедия. Едни от най-разтърсващите фатални инциденти в историята са самолетните катастрофи с отбора на Торино през 49-та година, когато загиват 22-ма футболисти и с Манчестър Юнайтед през 58-ма година, когато червените дяволи губят 8 от своите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверяват произхода на рибата по пазарите за Никулден
Проверяват произхода на рибата по пазарите за Никулден
Маратон при Южния полюс
Маратон при Южния полюс