НОВИНИ

Брекзитът преориентира поляците за работа към Германия

Кампанията във Великобритания за излизане от Евросъюза и предстоящият този месец референдум са изплашили поляците. Островът вече не е най-предпочитаната от тях дестинация за работа. Изместила го е Германия. За промяната на нагласите в следващия репортаж.

bnt avatar logo
от БНТ
18:27, 07.06.2016
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Полша от години се радва на бърз икономически растеж, безработицата също спада, но стремежът за работа в чужбина не е спрял. По данни на полската статистика, през 2014-а в други страни са работили два милиона и 300 хиляди поляци, близо 700 хиляди в обединеното кралство.

Причината - заплащането в британски лири, което им позволява да изпращат добри пари на семействата у дома и социалните придобивки при плащането на данъци във Великобритания. 19 на сто от поляците и сега обмислят да търсят прехрана навън. Но докато през есента на първо място с 30 на сто най-желана дестинация е била Великобритания, тази пролет процентът й е вече 18 на сто.

Анджей Кубишак говорител на Агенцията на заетост: Сега на първа позиция е Германия. Резкият спад на интереса към Великобритания тълкуваме като резултат от дебата за Брекзит. Много поляци разбират, че ако страната напусне евросъюза, вече няма да имаме свободен трудов пазар и ще е много по-трудно да намерят работа.

Много поляци на острова смятат, че не могат лесно да бъдат заместени.

Камил Каджерски, поляк, работещ в Лондон: Ако имаш бизнес, искаш надежда работна ръка - ние сме надеждни.

Но неясното бъдеще тревожи.

Пьотр поляк, работещ в Лондон: Всички се питат какво ще стане, дали достъпът до работа ще е същият. Сигурно ще има ограничения.

През февруари премиерът Камерън договори с партньорите от евросъюза орязване на социалните плащания за мигрантите от общността.

На острова критиците не са убедени от ефекта на мярката, защото привлекателни фактори като големите общности от сънародници и по-високото заплащане спрямо това в родината остават.

Полската служба по заетост обаче очаква отнетите придобивки да свият мигрантския поток с една пета в дългосрочен план.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
32% са двойките по математика на матурите на седмокласниците
32% са двойките по математика на матурите на седмокласниците
12 души загинаха при кървав атентат в центъра на Истанбул
12 души загинаха при кървав атентат в центъра на Истанбул